Το γκέτο της Ρώμης δημιουργήθηκε το 1555 με βούληση του τότε πάπα Παύλου V και καταργήθηκε λίγους αιώνες αργότερα, όταν η Ρώμη έγινε πρωτεύουσα του νεοσύστατου ιταλικού κράτους και γκρεμίστηκαν τα τείχη που το περιέκλειναν. Καθ’ όλα τα χρόνια της παπικής κυριαρχίας οι εβραίοι ήταν αναγκασμένοι να κατοικούν μόνο σε αυτή την συνοικία και μάλιστα ήταν υποχρεωμένοι, μέχρι τον 18° αιώνα, να παρευρίσκονται κάθε Σάββατο στο κήρυγμα των Ιησουϊτών, που είχαν σαν σκοπό τον προσηλυτισμό του εβραϊκού πληθυσμού. Η πιο τραγική σελίδα του γκέτο της Ρώμης γράφτηκε το 1943 με τον εκτοπισμό 1000 ατόμων προς τα ναζιστικά στρατόπεδα θανάτου, από τα οποία γύρισαν μόνο 16.

Η περιοχή του Θεάτρου Μαρκέλλου

Η περιοχή του Θεάτρου Μαρκέλλου

 Μπαίνοντας στο γκέτο θα διακρίνουμε μια έντονη μυρωδιά τηγανιτού φαγητού. Πρόκειται για τα χαρακτηριστικά πιάτα της ρωμαιο-εβραϊκής κουζίνας, από τις πιο παλιές στην Ιταλία. Λαϊκές και φτωχικές συνταγές αλλά πεντανόστιμες, γευστικότατες και σίγουρα υπερθερμιδικές. Ξεχωρίζουν τα τηγανιτά, ειδικά οι τηγανιτές αγκινάρες αλλά και το αρνί, τα ψάρια κλπ.
Στο γκέτο μπορεί κανείς να βρει μια πληθώρα εστιατορίων και ταβερνών, που σερβίρουν χαρακτηριστικές σπεσιαλιτέ, σχεδόν πάντα Kosher.
Η μοναδικότητα αυτού του σημείου της Ρώμης δίδεται από της παρουσία της Στοάς της Οκταβίας (Portico di Ottavia), μνημείο που ταυτίζεται με το όνομα του γκέτο και που προσδίδει στο τελευταίο μια ξεχωριστή ιδιαιτερότητα, μεταφέροντας τον επισκέπτη σε άλλες εποχές.

Στοά της Οκταβίας

Πρόκειται για ένα πρόπυλο που ήταν μέρος ενός περίβολου που περιέκλειε ρωμαϊκούς ναούς, θέατρα κλπ. Θα μπορούσαμε να πούμε πως ο χώρος ήταν ένα είδος πολιτιστικού κέντρου της εποχής. Η Στοά ήταν εξαιρετικά διακοσμημένη με αγάλματα και γλυπτά.
Κατά τον Μεσαίωνα η Στοά ήταν κέντρο εμπορικών δραστηριοτήτων ενώ αργότερα, λόγω της εγγύτητας με τον Τίβερη, στον εκεί χώρο υπήρχε ψαραγορά. Πλησίον του μνημείου υπάρχει η συναγωγή της Ρώμης. Τέλος, αξίζει να σημειώσουμε πως σε όλη την περιοχή του γκέτο υπάρχει δωρεάν κάλυψη Wi-Fi.

ΧΑΡΤΗΣ