Ο βαρώνος Giovanni Barracco ήταν ένας πολιτικός και ο μεγαλύτερος γαιοκτήμονας της Ιταλίας του 19ου αιώνα. Αφιέρωσε μεγάλο τμήμα της ζωής του στην αρχαία τέχνη και στη δημιουργία μιας σημαντικής συλλογής που προέρχεται από τη διεθνή αγορά της εποχής αλλά και από ανασκαφές. Στο τέλος της ζωής του, μην έχοντας απογόνους, με μια χειρονομία γενναιοδωρίας αποφάσισε να δωρίσει ολόκληρη τη συλλογή στη πόλη της Ρώμης.

Σήμερα η συλλογή βρίσκεται στο ομώνυμο μουσείο, το οποίο στεγάζεται σε ένα πανέμορφο κτίριο του 1523, κατασκευασμένο από τον  Αντόνιο ντα Σανγκάλλο τον Νεώτερο.

Η συλλογή

Η επιλογή των έργων της συλλογής έγινε προσεκτικά, ώστε να δημιουργηθεί ένα μουσείο «συγκριτικής» αρχαίας γλυπτικής, το οποίο περιλαμβάνει έργα αιγυπτιακής, ασσυριακής, φοινικικής, ελληνικής και ρωμαϊκής τέχνης.

Το αιγυπτιακό τμήμα περιλαμβάνει αξιόλογα τμήματα ταφικών γλυπτών, κυρίως των πρώτων δυναστειών. Η συλλογή περιλαμβάνει επίσης δείγματα που ανακαλύφθηκαν σε ανασκαφές του 19ου αι. στην Ιταλία, μαρτυρία της διείσδυσης του αιγυπτιακού πολιτισμού στην Ιταλία κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους.

Μια αίθουσα του αιγυπτιακού τμήματος

Μαρμάρινο γλυπτό του αιγύπτιου θεού Μπες (Ιταλία, 1ος αι. μ.Χ.)

Φοινικικός λέοντας (Σαρδηνία, 4ος αι. π.Χ.)

Ένας τομέας του μουσείου περιλαμβάνει δείγματα κυπριακής τέχνης, τα οποία θεωρούνται γεφύρωση της Ανατολής με τον ελληνικό πολιτισμό.

H αίθουσα της κυπριακής τέχνης

[dt_gap height=”10″ /]Εκτός από κάποια σημαντικά ετρουσκικά ευρήματα, τα ελληνικά γλυπτά είναι αυτά που εκπροσωπούνται περισσότερο στο Μουσείο και καταλαμβάνουν τον δεύτερο όροφο. Υπάρχουν ευρήματα αρχαϊκής τέχνης φιλοτεχνημένα τόσο στην Ελλάδα όσο και στις δυτικές αποικίες, που αποτελούν εξαιρετικά δείγματα των σημαντικότερων σχολών τέχνης της κλασικής Ελλάδας: αντίγραφα υψηλού επιπέδου των Μύρωνα, Φειδία, Πολύκλειτου και  Λύσιππου, τα οποία απεικονίζουν μερικά από τα πιο γνωστά αριστουργήματα της ελληνικής γλυπτικής του 5ου και 4ου αιώνα π.Χ. Ένας τομέας του μουσείου έχει αφιερωθεί στα ελληνικά πρωτότυπα, ιδιαίτερα πολυάριθμα σε σύγκριση με τη σχετικά μικρή συλλογή.

Μια από τις αίθουσες του ελληνικού τομέα. Στο κέντρο ρωμαϊκό αντίγραφο ελληνικού αγάλματος της σχολής του Πολύκλειτου του 5ου αι.

Η αίθουσα υπό άλλη γωνία

Αναθηματικά και νεκρικά ανάγλυφα, αγάλματα και δύο νεκρικές λήκυθοι (Ελλάδα-Σικελία, 5ος και 4ος αι. π.Χ)

Οι δύο τελευταίες αίθουσες φιλοξενούν πολύτιμα αντίγραφα ελληνικών γλυπτών της πρώιμης ελληνιστικής περιόδου, μαζί με ένα μεγάλο αριθμό δειγμάτων αρχαϊκής τέχνης.

[dt_gap height=”10″ /]Το μουσείο Giovanni Barracco είναι βέβαια ένα μικρό μουσείο που δεν μπορεί να συγκριθεί με τα γνωστά και μεγαλύτερα μουσεία της Ρώμης. Όμως, η κεντρική τοποθεσία του (ανάμεσα στη piazza Navona και στο Campo de’ Fiori), η δωρεάν είσοδος για όλους, ο μικρός χρόνος που χρειάζεται για την επίσκεψη (περίπου 15-20 λεπτά) και ο τύπος των εκθεμάτων καθιστούν την επίσκεψη ενδιαφέρουσα, χωρίς να επιβάλλει παράλληλα τροποποιήσεις στο πρόγραμμά μας.

Το μουσείο (Museo di Scultura Antica Giovanni Barracco) βρίσκεται εδώ.