Η Ρώμη δεν παύει ποτέ να προκαλεί έκπληξη με τις μεταμορφώσεις του αστικού χώρου που προκλήθηκαν με το πέρασμα των αιώνων και την ανάμειξη στοιχείων διαφορετικών εποχών. Πολλές φορές τις έχουμε μπροστά στα μάτια μας αλλά δεν τις βλέπουμε.

Δίπλα στο Forum Boarium, την αγορά των ζώων, βρίσκονταν και το Forum Holitorium, η αγορά των λαχανικών και φρούτων. Εδώ στέκονταν 3 ρωμαϊκοί ναοί, ο ένας δίπλα στον άλλο. Θα ανακαλύψουμε το πεπρωμένο τους, παρατηρώντας το ναό του San Nicola in Carcere: ο μεσαίος ρωμαϊκός ναός μεταμορφώθηκε σε εκκλησία, ενώ ο αριστερός και ο δεξιός κατεδαφίστηκαν, αφήνοντας όμως τους κίονες κάθε πλευράς που εφάπτονταν με το μεσαίο, εντοιχισμένους στον τοίχο της εκκλησίας.

Ο ναός του Αγ. Νικολάου, μια από τις παλαιότερες διακονίες της Ρώμης, πήρε το όνομά του από την ελληνική κοινότητα της εποχής και αρχικά υπήρχε η λανθασμένη αντίληψη πως στα υπόγειά του είχε φυλακιστεί ο απ. Πέτρος. Στη περιοχή βρίσκονταν πολλές από τις πρώτες διακονίες της Ρώμης, οι Έλληνες σχετίζονται με όλες τους, γι’αυτό τα ονόματα των εκκλησιών είναι Ελληνικά και όχι λατινικά (Νικόλαος, Αναστασία, Γεώργιος κλπ.)+

Στην δεξιά πλευρά του ναού βρίσκονται εντοιχισμένοι οι κίονες του ναού της Γιούνο Σωτήρος (αντίστοιχη της Ήρας)

Στην αριστερή πλευρά του ναού βρίσκονται εντοιχισμένοι οι κίονες του ναού του Διπρόσωπου Ιανού. (Από αυτόν πήρε το όνομά του ο Ιανουάριος). Το καμπαναριό προέρχεται από μετατροπή αμυντικού πύργου μεσαιωνικής εποχής.

Ο ναός του Αγίου Νικολάου πήρε την θέση του ναού της Spes (Ελπίδας). Οι δύο κίονες αριστερά και δεξιά της εισόδου προέρχονται από αυτόν.

Στο εσωτερικό οι κίονες που οριοθετούν τα κλίτη είναι όλοι ρωμαϊκής εποχής.

Μακέτες των 3 ρωμαϊκών ναών. Βρίσκονται στο εσωτερικό της εκκλησίας.

 

O ναός του San Nicola in Carcere βρίσκεται εδώ.

 

*  *  *