Είναι ένας πανοραμικός περίπατος που ξεκινά από τον Τίβερη, κοντά στο Βατικανό, ανηφορίζει προς τον λόφο του Gianicolo, τον διασχίζει και κατηφορίζει προς την γραφική συνοικία του Τραστέβερε. Ή και αντίστροφα, εξαρτάται από το πρόγραμμά μας και σε ποιο σημείο της πόλης βρισκόμαστε.Εμείς θα ξεκινήσουμε από το Τραστέβερε και ειδικά από μια πύλη των αρχαίων ρωμαϊκών τειχών, την Porta Settimiana.
Πέρα από την Porta Settimiana θα διακρίνουμε την ευθύγραμμη οδό via della Lungara, ειδικά κατασκευασμένη για να οδηγεί τους προσκυνητές κατευθείαν από τις παλιές αποβάθρες του Τίβερη στο Τραστέβερε προς το Βατικανό. Η πλατεία του Αγίου Πέτρου απέχει μόλις ενάμιση χιλιόμετρο από αυτό το σημείο.

Θα ακολουθήσουμε την όμορφη ανηφορική οδό via Garibaldi για περίπου 400 μέτρα. Εκεί θα δούμε ένα άνοιγμα προς τα δεξιά, με σκαλοπάτια που ανηφορίζουν. Είναι η via San Pietro in Montorio που θα μας οδηγήσει στο πρώτο πανοραμικό σημείο και στην ομώνυμη πλατειούλα. Εδώ, εκτός από τη θέα, θα δούμε τον ναΐσκο του Μπραμάντε και τον ναό αφιερωμένο στον Απ. Πέτρο. Και οι δύο σχετίζονται με τον τόπο του μαρτυρίου του, σε αυτή ακριβώς την πλατεία, σύμφωνα με την παράδοση.

Η ανηφόρα γίνεται πιο γλυκιά και στα αριστερά μας θα δούμε το μνημείο αφιερωμένο στην Ένωση της Ιταλίας και την κατάκτηση της Ρώμης από τους Γαριβαλδινούς.

Ακόμα πιο πάνω θα δούμε το περίφημο Φοντανόνε, την μεγάλη μνημιακή κρήνη κατασκευασμένη από τον Παύλο Ε’. Η κρήνη είναι επιβλητική και η θέα άψογη!

Αμέσως μετά θα αφήσουμε την via Garibaldi και θα διασχίσουμε την πύλη του Τζιανίκολο, ακολουθώντας την Passeggiata del Gianicolo. Κεντρικό σημείο είναι το άπλωμα με το μεγάλο έφιππο άγαλμα του Γαριβάλδη. Από εδώ φαίνεται όλη η Ρώμη. Ωστόσο δεν είναι το μοναδικό σημείο για θέα. Ακολουθώντας τον δρόμο, λίγα μέτρα παραπέρα βρίσκεται ένα μικρό άλσος με λιγότερο συνωστισμό. Και από εδώ η θέα είναι μαγική. Αλλά και πίσω μας, από την άλλη πλευρά, το σημείο μας χαρίζει μια θέα προς τον τρούλο του Αγίου Πέτρου. Από αυτή την πλευρά και ακριβώς από κάτω μας, ξεδιπλώνονται τα παλιά τείχη του Βατικανού.

Έχοντας πλέον ξεπεράσει την κορυφή του λόφου αρχίζουμε να κατηφορίζουμε. Θα συναντήσουμε το ενδιαφέρον μοναστήρι του Αγίου Ονουφρίου δίπλα από το Παιδιατρικό Νοσοκομείο. Μπροστά από τον ναό θα δούμε άλλη μια θέα της Ρώμης, πιο κοντινή αλλά και πανέμορφη.

Ένα γραφικό στενό δρομάκι με σκαλιά θα μας οδηγήσει προς τον Τίβερη, Από εκεί έχουμε διάφορες επιλογές. Μπορούμε να πάμε είτε προς την πιάτσα Ναβόνα ακολουθώντας την αναγεννησιακή via del Governo Vecchio (1 χλμ) είτε προς την πλατεία του Αγίου Πέτρου ή το Κάστρο του Αγίου Αγγέλου (500μ.)

Αντίθετα, αν η άφιξη είναι στο Τραστέβερε, τότε οι καλύτερες επιλογές είναι είτε να κατευθυνθούμε προς την Σάντα Μαρια ιν Τραστέβερε και να παραμείνουμε στην συνοικία, είτε να διασχίσουμε το γραφικό Ponte Sisto για να βρεθούμε στην απέναντι όχθη και να χαθούμε στα σοκάκια του κέντρου. Από εκεί οι επιλογές είναι πολλές.

Η ιδανική στιγμή για να ανηφορίσουμε για το Τζιανίκολο και να γευτούμε μια θέα προς την πόλη με ζεστά χρώματα είναι αργά το απόγευμα, ώστε να φτάσουμε στο Τραστέβερε την ώρα που φεύγει η μέρα. Το αποκορύφωμα του περιπάτου θα είναι ένα δείπνο σε αυτή την γραφική συνοικία. Εναλλακτικά, να βρεθούμε στο Τζανίκολο ακριβώς στις 12 το μεσημέρι για να δούμε τη βολή του κανονιού που αναγγέλλει την μεσημβρία.

Στον χάρτη η διαδρομή σημειώνεται με κόκκινο χρώμα ενώ οι επιλογές για την επέκταση του περιπάτου στις δύο άκρες της διαδρομής, σημειώνονται με μπλε.

Η κόκκινη διαδρομή έχει μήκος περίπου 2,2 χλμ.

Αναλυτικά τι θα δείτε ανεβαίνοντας στον λόφο του Τζανίκολο.