Μόνιμος κάτοικος Ρώμης από το 1990, πέρασαν κάποια χρόνια μέχρι να συνειδητοποιήσω τη φύση της πόλης στην οποία ζούσα και τους θησαυρούς που έκρυβε.
Η γνωριμία άρχισε δειλά, ξεκινώντας από τα πιο δημοφιλή μέρη, όπως κάνουν όλοι. Αλλά σιγά-σιγά προχώρησε παραπέρα, όλο και κάτι παραπάνω, κάτι λιγότερο γνωστό. Πιστεύω πως καταλύτης στάθηκε το ιστορικό κέντρο της Ρώμης στο σύνολό του. Με γοήτευσαν αμέσως τα σοκάκια του, το βάρος των αιώνων, το μιξ διαφορετικών εποχών που επιζούν ταυτόχρονα σε μια αρμονική συνύπαρξη.

Τα σοκάκια του κέντρου κεντρίζουν αμέσως την περιέργεια. Τα ακολουθείς χωρίς χάρτη, χωρίς να γνωρίζεις πού βγάζουν και είναι τούτη ακριβώς η στιγμή που συντελείται το «θαύμα» της ανακάλυψης και της αποκάλυψης. Όταν ξεπροβάλει ξαφνικά μπροστά σου ένα ρωμαϊκό άγαλμα, μια εκκλησία με ένα «θησαυρό» στο εσωτερικό της, ένα κρυφό κι αναπάντεχο πέρασμα προς μια κεντρική πλατεία, μια αναθηματική επιγραφή του 17ου αιώνα προς ανάμνηση ενός θαύματος, ένας κρυμμένος αρχαιολογικός χώρος, μια αναγεννησιακή κρήνη, μια ρωμαϊκή σαρκοφάγος σε έναν κήπο. Η «ανακάλυψη» προκαλεί συγκίνηση, ενθουσιασμό και κίνητρο για συνέχιση. Μόνο με αυτό τον τρόπο είναι σε θέση κάποιος να ακουμπήσει με το χέρι του το ανακάτεμα διαφορετικών εποχών που έδωσε σαν αποτέλεσμα αυτή την μοναδική πόλη. Όχι μόνο αυτό. Συνειδητοποιεί επίσης το μεγαλείο της παλιάς αυτοκρατορικής Ρώμης, τον ξεπεσμό του Μεσαίωνα και την νέα ώθηση που ακολούθησε με τις παρεμβάσεις της παπικής εξουσίας, όλα στο τέλος φαίνονται λογικά και δεμένα αναμεταξύ τους.

Δίπλα σε αυτό στέκονται τα σπουδαία αριστουργήματα που βλέπουμε στις πλατείες και στους επιβλητικούς ναούς, τα μοναδικά ρωμαϊκά έργα που έχουν επιζήσει, όπως το Κολοσσαίο, οι μεγάλοι αρχαιολογικοί χώροι, τα σπουδαία μουσεία της Ρώμης – από τα κορυφαία του κόσμου – τα μοναδικά πάρκα.

Από την πρώτη στιγμή θέλησα να μοιραστώ αυτές τις εμπειρίες, τις εμπειρίες ενός αυτοδίδακτου που δεν κατέχει διπλώματα ξεναγού, ιστορίας της Τέχνης ή κάτι άλλο σχετικό και αυτός είναι ο λόγος της δημιουργίας και του στησίματος αυτής της ιστοσελίδας, η οποία γεννιέται με αρκετούς φόβους αλλά και με ενθουσιασμό στα τέλη του 2011. Πρόσφερε μόνο κόστη και ικανοποιήσεις και πάνω σε αυτό το μοτίβο θα συνεχίσει να λειτουργεί. Δεν υπάρχουν συνεργάτες, τουριστικά γραφεία, προβολές, διαφημίσεις ή οτιδήποτε άλλο πέρα από τον γράφοντα που την διαχειρίζεται.

Ελπίζω να βρείτε ενδιαφέροντα πράγματα στο εσωτερικό της και να φανεί χρήσιμη στο ταξίδι σας.
Τολμήστε, μη φοβηθείτε να τριγυρίσετε, δεν θα χαθείτε ποτέ, θα βγείτε πάντα ή σε κάποια γνωστή πλατεία ή στον Τίβερη και το κέντρο την μέρα είναι ασφαλές και σίγουρο. Και προπαντός, ανακαλύψτε και ερωτευτείτε την Ρώμη!

Σπύρος Ιωνάς