Σίγουρα δεν είναι μια διαδρομή για όποιον επισκέπτεται τη Ρώμη για λίγες μόνο μέρες, υπάρχουν άλλα, σημαντικότερα σημεία να δει.  Ωστόσο έχουν και τα τείχη τη γοητεία τους, η ατμόσφαιρα είναι ιδιαίτερη. Οι πιο πολλοί δεν γνωρίζουν πως η Ρώμη διαθέτει ακόμα μεγάλο μέρος του αμυντικού της περιβόλου, ο οποίος στο μεγαλύτερο ποσοστό του αποτελείται από τα ρωμαϊκά Αυρηλιανά Τείχη που στέκονται στη θέση τους από το 270 μ.Χ.

Ένα άλλο τμήμα αποτελείται από τα Τείχη του Βατικανού, δηλαδή τα Λεόντεια Τείχη (από το όνομα του πάπα Λέοντα Δ’) και μια επέκτασή τους. Αυτό το τμήμα είναι πιο πρόσφατο, θα το δούμε στην μορφή που πήρε μετά την Αναγέννηση.

Αν και τα τείχη της Ρώμης έχουν έκταση πολλών χιλιομέτρων, φάνηκε λογικό να περιοριστούμε στα τμήματα που μπορεί κάποιος να περπατήσει δίπλα τους, πάνω σε πεζοδρόμιο και με ασφάλεια. Για αυτό τον λόγο αποκλείστηκαν τα τμήματα που δίπλα τους περνούν κυκλοφοριακές αρτηρίες.

Ανεπιφύλακτα συνιστούμε το τμήμα με το κόκκινο χρώμα των Αυρηλιανών Τειχών, είναι το πιο ενδιαφέρον και το πιο ασφαλές.  Εκεί θα δείτε ρωμαϊκή τοιχοποιία, ρωμαϊκούς πύργους, μνημειακές πύλες της πόλης  όπως την πύλη του Αγίου Σεβαστιανού όπου περνούσε η Αππία οδός με κατεύθυνση το Μπρίντιζι και την Ελλάδα.

Το μικρό γαλάζιο τμήμα των Αυρηλιανών Τειχών απλώς το παραθέτουμε, η περιοχή δεν είναι τόσο ασφαλής όσο θα έπρεπε, δεν την συνιστούμε.

Το τμήμα των Τειχών του Βατικανού έχει μήκος 3,8 χλμ, το τμήμα των Αυρηλιανών 3,2 χλμ.