Να καταφέρει κανείς να δει την Ρώμη σε 2 μέρες, ένα κλασικό weekend, είναι αδύνατον. Ωστόσο, κάνοντας μια προσπάθεια, μπορούμε να επισκεφτούμε ένα σημαντικότατο μέρος των μνημείων που φιλοξενεί, συμπεριλαμβανομένων όλων των πιο γνωστών. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι το πρωινό ξύπνημα, η όρεξη για περπάτημα, η απουσία έντονης ζέστης και υγρασίας. Διαδρομές αυτού του είδους δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο, όταν το θερμόμετρο αγγίζει και ορισμένες φορές ξεπερνά τους 40° C.
Οι δύο διαδρομές είναι ενδεικτικές και ελαστικές, ο καθένας μπορεί να αρχίσει απ’  όπου θέλει  και να απομακρυνθεί όσο θέλει ή να χρησιμοποιήσει ΜΜΜ για να φτάσει στο επόμενο σημείο. Αποτελούν μόνο μια συμβουλή. Συμπεριλαμβάνουν δεκάδες μνημεία και περνούν δίπλα από άλλα εξίσου ενδιαφέροντα, ενώ οι ενδιάμεσες διαδρομές ανάμεσά τους επιλέχτηκαν έτσι ώστε να παρουσιάζουν κάποια αρέσκεια και ενδιαφέρον, χωρίς να αποτελούν μόνο νεκρό χρόνο για περπάτημα.

Η διαδρομή της 1ης ημέρας (το ροζ τμήμα είναι εναλλακτικό μέχρι την Φοντάνα ντι Τρέβι) περιλαμβάνει ως επί το πλείστον την Ρώμη του Μεσαίωνα, της Αναγέννησης και του Μπαρόκ, ενώ σημαντικότατο μέρος της 2ης αποτελείται από τα μνημεία της Αρχαίας Ρώμης,  όπως το Κολοσσαίο, η Αρχαία Αγορά και ο Παλατινός Λόφος, αρχαιολογικοί χώροι που απαιτούν ώρες για την επίσκεψη.
Σίγουρα δεν είναι το «απόλυτο» πρόγραμμα για ένα διήμερο (π.χ. δεν περιλαμβάνει το Τραστέβερε, το οποίο έχει προστεθεί με πρασινωπό χρώμα για όσους αντέχουν το περπάτημα) αλλά σίγουρα δίνει μια αντιπροσωπευτική εικόνα της πόλης, σε όλες τις όψης της. Επίσης, δεν περιλαμβάνει μουσεία.

Οι δύο διαδρομές διανύουν απόσταση 8,5 και 6,5χλμ αντίστοιχα.

Θα ήταν χρήσιμο να έχουμε μαζί μας ένα μπουκάλι νερό για να το γεμίζουμε δωρεάν και συχνά απο τις δημόσιες βρύσες, 1-2 εισιτήρια αστικής για περίπτωση κακοκαιρίας ή κούρασης, τουριστικό χάρτη, φωτογραφική μηχανή και φυσικά άνετα παπούτσια.

(Κάντε κλικ στα αστεράκια στο χάρτη για να δείτε τα αξιοθέατα που περιλαμβάνει).