Την ομορφιά της Ρώμης μπορεί κανείς να την γευτεί περπατώντας στα σοκάκια του κέντρου, θαυμάζοντας τις κρήνες και τις πλατείες, μπαίνοντας στις εκκλησίες. Αλλά αν θέλουμε πραγματικά να την δούμε σε όλο της το μεγαλείο, τότε θα πρέπει να … αναρριχηθούμε, να φτάσουμε σε πανοραμικά σημεία από τα οποία θα δούμε την πόλη, ή μεγάλα τμήματά της, στα πόδια μας.

Εδώ θα επισκεφτούμε ΟΛΑ τα σημεία που προσφέρουν πανοραμική θέα της Ρώμης και επειδή συχνά συναντάμε στις τουριστικές σελίδες τίτλους αναρτήσεων όπως «Τα 3…» ή «Τα 5…» ή «Τα 10…», για να ακολουθήσουμε το trend, θα ονομάσουμε την ανάρτηση….

Οι 10 καλύτερες πανοραμικές θέες της Ρώμης

Πριν ξεκινήσουμε, πρέπει να διευκρινίσουμε πως πρόκειται για σημεία που επιτρέπεται η πρόσβαση στο κοινό, οπότε δεν θα ασχοληθούμε με τις πανοραμικές ταράτσες ξενοδοχείων, εστιατορίων ή ιδιωτικών κτηρίων. Γενικά είναι κάπως δύσκολο για έναν τουρίστα να τα επισκεφτεί όλα, είτε γιατί ορισμένα είναι μακρυά από το κέντρο, είτε γιατί δεν υπάρχει συγκοινωνία. Ας ξεκινήσουμε την περιήγησή μας.

1. Gianicolo

Ο λόφος του Tζανίκολο βρίσκεται σε στρατηγική θέση και πρόκειται για το ομορφότερο σημείο παρατήρησης. Βλέπουμε όλη την πόλη στα πόδια μας και σε σχετικά κοντινή απόσταση. Είναι ορατά όλα τα αξιοθέατα της πόλης, όλα αυτά στα οποία τριγυρίσαμε ή σκοπεύουμε να πάμε. Οι καλύτερες ώρες είναι στις 12 το μεσημέρι, όταν από εκεί το κανόνι θα αναγγείλει την μεσημβρία και το απόγευμα, συνδυάζοντας μια επίσκεψη στο κοντινό Τραστέβερε που βρίσκεται από κάτω.


Ρώμη

2. Pincio

Το Πίντσιο βρίσκεται στο εσωτερικό της Villa Borghese και δεσπόζει την piazza del Popolo. Μπορούμε να φτάσουμε είτε από εκεί, είτε από την σκαλινάτα της piazza di Spagna, ανεβαίνοντας και προχωρώντας προς τα αριστερά. Αυτό το πανοραμικό δρομάκι είναι υπέροχο και αξίζει να κάνουμε την μικρή αυτή διαδρομή. Από εκεί θα δούμε τους τρούλους της Ρώμης μέχρι τον Άγιο Πέτρο, ενώ στα πόδια μας θα φανεί η Ρώμη του ρομαντισμού του 18ου αιώνα.

3. Trinità dei Monti

Αν δεν έχουμε χρόνο να φτάσουμε μέχρι το Pincio, τότε μπορούμε να πάρουμε μια γεύση από την κορυφή της σκαλινάδας που οδηγεί από την piazza di Spagna στον ναό της Trinità dei Monti, μοναδικός ναός στη Ρώμη με διπλό κωδωνοστάσιο.

4. Θόλος Αγίου Πέτρου

Ένα από τα «must see» της αιώνιας πόλης. Μια όχι ιδιαίτερα κουραστική ανάβαση και ένα μικρό εισιτήριο θα μας προσφέρουν σαν αντάλλαγμα μια θέα 360° της πόλης και του κρατιδίου του Βατικανού.

5. Ο κήπος των πορτοκαλιών

Το giardino degli Aranci, ο κήπος των πορτοκαλιών, είναι το όνομα με το οποίο είναι γνωστό το πάρκο Savello. Βρίσκεται στην κορυφή του Αβεντινού λόφου, ενός από τους επτά ιστορικούς λόφους της Ρώμης. Από εδώ βλέπουμε σε πρώτο πλάνο την isola Tiberina και την συναγωγή του γκέτο.

6. Vittoriano

Άλλο εντυπωσιακό σημείο με καταπληκτική θέα είναι στην κορυφή του Vittoriano, στην piazza Venezia. Ένα ασανσέρ (εισιτήριο) θα μας οδηγήσει στην κορυφή του μνημείου. Εκεί θα μας εντυπωσιάσει η θέα με πρωταγωνιστή την Ρωμαϊκή Αγορά, το Κολοσσαίο και το Καπιτώλιο. Από την άλλη πλευρά θα βρεθούμε πάνω από την piazza Venezia, με θέα προς όλη τη πόλη, από το Πάνθεον μέχρι τον Άγιο Πέτρο.

7. Κήποι των Φαρνέζε (Παλατινός Λόφος)

Θα πρέπει να αγοράσουμε ένα εισιτήριο για Κολοσσαίο και Ρωμαϊκή Αγορά για να μπορέσουμε να φτάσουμε στην ταράτσα που δεσπόζει την Ρωμαϊκή Αγορά. Από εδώ φαίνεται όλος ο υπαίθριος μουσειακός χώρος, ο λόφος του Καπιτωλίου και ένα τμήμα της πόλης. Μια από τις ομορφότερες και πιο χαρακτηριστικές θέες της Ρώμης.

8. Μουσεία Καπιτωλίου

Την Terrazza Caffarelli την γνωρίζουν όσοι επισκέφτηκαν τα Μουσεία του Καπιτωλίου και σταμάτησαν για να δουν την πανοραμική θέα και για να ξεκουραστούν στην καφετερία που υπάρχει εδώ. Η θέα είναι προς το γκέτο, το κέντρο της πόλης και τα ρετιρέ της Ρώμης. Αν και βρίσκεται χαμηλότερα από το διπλανό Vittoriano, για τους περισσότερους επισκέπτες αποτελεί μια αναπάντεχη ευχάριστη έκπληξη στα πλαίσια μιας επίσκεψης στα μουσεία.

9. Zodiaco

Είναι το πιο απομακρυσμένο σημείο από το κέντρο της πόλης. Βρισκόμαστε στα βορειοδυτικά, πάνω από το Stadio Olimpico και δίπλα στο αστεροσκοπείο. Εδώ δεν θα συναντήσουμε τουρίστες, καθώς η μεγάλη απόσταση από το κέντρο αλλά και η απουσία αστικής συγκοινωνίας καθιστά την επίσκεψη απαγορευτική. Θεωρείται ρομαντικό σημείο, ειδικά το βράδυ όπου τα φώτα της πόλης προσφέρουν μια μαγευτική εικόνα. Υπάρχει λίγο συνωστισμός το καλοκαίρι, λόγω της δροσιάς που προσφέρει το μέρος.

10. Κάστρο Αγίου Αγγέλου

Τελευταίο πανοραμικό σημείο είναι το ανώτερο επίπεδο του Castel Sant’Angelo, ακριβώς κάτω από τον μπρούτζινο άγγελο. Όπως και στα Μουσεία του Καπιτωλίου θα πρέπει να συνδυαστεί με μια επίσκεψη στο κάστρο, ένα από τα πιο ενδιαφέροντα και ιστορικά αξιοθέατα της Ρώμης. Από το σημείο παρατήρησης θα δούμε στα πόδια μας την περίφημη γέφυρα με τους μαρμάρινους αγγέλους, τον Τίβερη, ενώ πιο μακρυά διακρίνεται μεγάλο μέρος του ιστορικού κέντρου και ο δρόμος που οδηγεί στον Άγιο Πέτρο.

Bonus 1. Κήπος του Καπιτωλίου

Σαν bonus φυλάξαμε ένα μικρό κήπο στην κορυφή του λόφου του Καπιτωλίου,  μάλλον άγνωστο στους τουρίστες. Οι τουρίστες περνούν από κάτω ή από δίπλα, χωρίς να φαντάζονται πως λίγα μέτρα παραπέρα υπάρχει μια απόμερη γωνιά της Ρώμης όπου μπορούν να ξαποστάσουν λίγα λεπτά, θαυμάζοντας παράλληλα την μαγευτική θέα. Από εδώ βλέπουμε μέρος της Ρωμαϊκής Αγοράς μέχρι το Κολοσσαίο. Η ευκολότερη πρόσβαση βρίσκεται ακριβώς στην πλατεία του Καπιτωλίου, ανεβαίνοντας τα σκαλιά που βρίσκονται ανάμεσα στo Palazzo Senatorio και το palazzo dei Conservatori. Στο τέλος τους θα περάσουμε από μια είσοδο με τζαμαρία και λίγα μέτρα παραπέρα, προς τα αριστερά, θα βρούμε την είσοδο του κήπου.

Η θέα από τον κήπο. Το βλέμμα φτάνει στην Ρωμαϊκή Αγορά και πιο πέρα, μέχρι το Κολοσσαίο.

Bonus 2. Θέα στη Ρωμαϊκή Αγορά απο το Καπιτώλιο

Είναι ένα σημείο αρκετά γνωστό, μόλις λίγα μέτρα από την πλατεία του Καπιτωλίου. Εκεί το βλέμμα αγκαλιάζει όλη την ΡωμαΙκή Αγορά. Ιδανική στιγμή για επίσκεψη, η ρομαντική στιγμή του δειλινού.

 

Μπορείτε να βρείτε τα μπλε σημεία με τις πανοραμικές θέες στο διπλανό χάρτη.