Θα τον δούμε να ξεπετάγεται ανάμεσα από τα κτίρια και είναι ορατός από πολλά σημεία της πόλης. Είναι ο πρώτος μπαρόκ τρούλος της Ρώμης και ο δεύτερος μεγαλύτερος, μετά από αυτόν του Αγίου Πέτρου.

Πρόκειται για τον τρούλο της βασιλικής του Sant’Andrea della Valle, ενός ναού που αποτελεί μια από τις μέγιστες εκφράσεις της Τέχνης στη Ρώμη το 16ου αιώνα και ένα τυπικό δείγμα του μπαρόκ της Αντιμεταρρύθμισης εκείνης της εποχής. Βρίσκεται πολύ κοντά στην πιάτσα Ναβόνα και σίγουρα αξίζει μια έστω και σύντομη επίσκεψη.

Sant’Andrea della Valle

Ο τρούλος του Αγίου Ανδρέα από τον λόφο του Καπιτωλίου.

Μια άλλη άποψη του ναού. Η πρόσοψη είναι του Carlo Maderno και Carlo Rainaldi. Έργο του Μαντέρνο είναι και η κρήνη μπροστά από τον ναό.

To εσωτερικό του ναού, σε σχήμα λατινικού σταυρού, παρουσιάζει ένα ενιαίο και μοναδικό κλίτος, στα χνάρια του πρότυπου της Αντιμεταρρύθμισης και ανάλογο με αυτό του Ναού του Ιησού που είχε προηγηθεί.

Πρωταγωνιστής είναι ο τρούλος του Κάρλο Μαντέρνο με διάμετρο 16 μέτρα και ύψος 80. Για την διακόσμηση της κορυφής θα εργαστεί ο Μπορομίνι. Εσωτερικά είναι διακοσμημένος με την τοιχογραφία του Τζοβάνι Λανφράνκο που απεικονίζει την Μετάσταση της Θεοτόκου. Στο έργο φαίνεται η επίδραση του Coreggio με μια ανάλογη τοιχογραφία στην μητρόπολη της Πάρμα.

Πανέμορφες είναι επίσης οι τοιχογραφίες της βάσης του τρούλου, της αψίδας και του χοροστασίου. Ανήκουν σε ένα άλλο ιερό τέρας, τον Ντομενικίνο.

Τέσσερις ιδιαιτερότητες

  • Στο εσωτερικό της βασιλικής (τρίτο παρεκκλήσι στα αριστερά) μπορείτε να δείτε το ταφικό μνημείο του πάπα Πίου Β'(1470).

  • Η πρώτη πράξη της Tosca διαδραματίζεται στο πρώτο παρεκκλήσι που θα συναντήσετε στα αριστερά.

  • Στο δεύτερο παρεκκλήσι της δεξιάς πλευράς θα δείτε ένα αντίγραφο σε μπρούτζο της Αποκαθήλωσης (Pietà) του Μιχαήλ Άγγελου.

  • Στην πρόσοψη του ναού θα δείτε έναν μοναχικό μαρμάρινο άγγελο. Στην πραγματικότητα είχε προβλεφτεί και άλλος ένας άγγελος στα δεξιά, για την συμμετρία, άλλα όταν τοποθετήθηκε ο πρώτος, ο γλύπτης δέχτηκε καυστικές κριτικές, θίχτηκε και παράτησε τις εργασίες.

Ο ναός του Sant’Andrea della Valle βρίσκεται εδώ.