Στην καρδιά της Ρώμης, λίγα βήματα από την Piazza Venezia, βρίσκεται το Palazzo Colonna, μία από τις πιο μεγαλοπρεπείς μαρτυρίες του ρωμαϊκού μπαρόκ.

Το μέγαρο –μάλλον το μεγαλύτερο της Ρώμης – ανήκει στην οικογένεια Κολόνα, μια από τις σπουδαιότερες, πλουσιότερες και παλαιότερες αριστοκρατικές οικογένειες της Ρώμης, με ρίζες στο έτος 1.000. Από τις τάξεις της θα βγούν διάφοροι καρδινάλιοι, πολέμαρχοι και ο πάπας Μαρτίνος Ε’.

Το μέγαρο που βλέπουμε σήμερα είναι αποτέλεσμα της αποκατάστασης του 17ου αιώνα  και κόσμημά του θεωρείται η πινακοθήκη, γνωστή Galleria Colonna μήκους 76μ. όπου η οικογένεια συγκέντρωσε μια εντυπωσιακή συλλογή  έργων τέχνης ζωγραφικής, γλυπτών και επίπλων από το δέκατο τέταρτο έως τον δέκατο όγδοο αιώνα. Η συλλογή  ήταν ακόμα πιο πλούσια αλλά πολλά μοναδικά έργα τέχνης πουλήθηκαν από την οικογένεια για να βοηθήσει τον πάπα, όταν το παπικό κράτος αναγκάστηκε να αντιμετωπίσει τις βαριές επιταγές που απαιτήθηκαν από την Συνθήκη του Τολεντίνο.

Μια από τις πλευρές του palazzo Colonna. Ή είσοδος για το κοινό βρίσκεται στο δρομάκι στα δεξιά.

Η είσοδος για το κοινό και την έκδοση εισιτηρίων βρίσκεται στην via della Pillotta. Σε αυτή την οδό θα παρατηρήσουμε τόξα να την διασχίζουν, τα οποία ενώνουν το μέγαρο με τους διπλανούς κήπους.
Στο εσωτερικό θα ανεβούμε μια στενή σκάλα που οδηγεί στον πρώτο όροφο. Εκεί μάλλον θα μείνουμε άναυδοι, καθώς προβάλλει ευθύς μπροστά στα μάτια μας η απέραντη και πλουσιότατη Galleria, μοναδική στη Ρώμη. Η σχεδίαση, ο πλούτος, και οι διαστάσεις πραγματικά εντυπωσιάζουν.

Galleria Colonna

H Galleria είναι αφιερωμένη σε ένα από τα κυριότερα μέλη της οικογένειας, τον Μαρκαντόνιο Κολόνα, ο οποίος ηγείτο του παπικού στόλου και ήταν υποδιοικητής των χριστιανικών δυνάμεων στη Ναυμαχία της Ναυπάκτου. Πράγματι, η οροφή είναι διακοσμημένη με τοιχογραφίες που εξυμνούν τον Μαρκαντόνιο και περιγράφουν στιγμές της ναυμαχίας. Πολλά έπιπλα επίσης που βρίσκονται στην Galleria είναι διακοσμημένα με μορφές Τούρκων σκλάβων. Λέγεται πως όταν ο Μαρκαντόνιο επέστρεψε στη Ρώμη, οδηγούσε μια τεράστια πομπή με 5.000 Τούρκους αιχμαλώτους/σκλάβους.

Μορφές Τούρκων σκλάβων

Bronzino: «Αφροδίτη, Έρως και Σάτυρος»

Κατεβαίνοντας τα λίγα σκαλιά που οδηγούν στο κύριο σώμα της Galleria, θα παρατηρήσουμε μια μπάλα κανονιού σφηνωμένη σε ένα από αυτά. Πρόκειται για μια μπάλα που εισχώρησε στο μέγαρο κατά τις μάχες του 1849 μεταξύ Γάλλων και της σύντομης Δημοκρατίας της Ρώμης. Από τότε παρέμεινε εκεί.

Στο μεγάλο σαλόνι τα έργα που εκθέτονται είναι δεκάδες και τα ονόματα των καλλιτεχνών είναι γνωστά: Guercino, Salvator Rosa, Jacopo Tintoretto, Francesco Salviati, Guido Reni, Giovanni Lanfranco και άλλοι. Τα πλαισιώνουν πολυέλαιοι, ρωμαϊκά αγάλματα και 4 μεγάλοι καθρέφτες που ξεχωρίζουν, καθώς έχουν διακοσμηθεί από ζωγράφους. Μπορούμε να σταματήσουμε όσο θέλουμε ή να ξεκουραστούμε στους καναπέδες που βρίσκονται στη διάθεση του κοινού.

Στο άκρο θα συναντήσουμε την Αίθουσα των Τοπίων, η οποία πήρε το όνομά της από την θεματολογία των πινάκων που βρίσκονται εκεί. Κλέβουν την παράσταση δύο μεγάλα σεντούκια. Το ένα είναι φτιαγμένο από έβενο και ελεφαντοστό. με σκαλιστές σκηνές της Αγίας Γραφής. Στο κέντρο θα παρατηρήσουμε ένα αντίγραφο σε κλίμακα της Δευτέρας Παρουσίας του Μιχαήλ Άγγελου. Το δεύτερο είναι από σανταλόξυλο και διακοσμείται από τους 33 γνωστούς πολύτιμους λίθους της εποχής. Και τα δύο είναι εντυπωσιακά, όπως φαίνεται και στις παρακάτω φωτογραφές.

Ακολουθεί μια σειρά αιθουσών όπου εκτίθενται ακόμα διάφορα έργα. Στην πρώτη αίθουσα που θα συναντήσουμε μπορούμε να θαυμάσουμε τον «φασολοφάγο» του Ανίμπαλε Καράτσι, έργο ανεκτίμητης αξίας.

Annibale Carracci, «φασολοφάγος» (1585)

Ακολουθεί μια σύντομη φωτογραφική περιήγηση.

Στην ίδια αίθουσα ξεχωρίζει η «Αρπαγή της Ευρώπης» του Francesco Albani.

Αριστερά: Στα μέγαρα της αριστοκρατίας στη παπική Ρώμη, ο θρόνος που προορίζονταν για τον πάπα ήταν στραμμένος πάντα προς το πορτραίτο του και τον γύριζαν μόνο όταν o πάπας επισκέπτονταν το μέγαρο. Δεξιά: Πορτραίτο του πάπα Μαρτίνου Ε’, μέλος της οικογένειας Colonna.

Παρέμειναν εκτός περιήγησης τα διαμερίσματα της πριγκίπισσας Isabelle και ο κήπος, για τα οποία χρειάζεται πρόσθετο εισιτήριο.

H Galleria Colonna βρίσκεται εδώ. Είναι ανοιχτή για το κοινό μόνο το Σάββατο πρωί. Τιμή 12€ (2017). Στη τιμή συμπεριλαμβάνεται και η ξενάγηση σε καθορισμένα ωράρια.