Μέχρι πρόσφατα, γνωρίζαμε το «κανονικό» εισιτήριο για Ρωμαϊκή Αγορά και Κολοσσαίο. Κόστιζε 12 € και διαρκούσε 2 μέρες. Αυτό το εισιτήριο ισχύει πάντα βέβαια, αλλά δίπλα του προστέθηκε ένα άλλο που ονομάζεται SUPER και δίνει τη δυνατότητα πρόσβασης σε 7 επιπλέον χώρους, πάντα στο εσωτερικό της Ρωμαϊκής Αγοράς και του Παλατινού λόφου. Αυτοί οι 7 χώροι είναι πλέον off-limits για τους κατόχους του «κανονικού» εισιτηρίου των 12€.

Το SUPER κοστίζει 18€, διαρκεί 2 μέρες και επιτρέπει 1 είσοδο στο Κολοσσαίο και 2 εισόδους στη Ρωμαϊκή Αγορά. Και βέβαια, πρόσβαση παντού.

Μέχρι εδώ ωραία και καλά (και απλά). Πρέπει όμως να δούμε αναλυτικότερα αν αξίζουν αυτοί οι 7 επιπλέον χώροι και αν είναι αναγκαίος ο προγραμματισμός (και βέβαια είναι), αν συμφέρει και για ποιούς, η αγορά αυτού του εισιτηρίου.

* *

Στη Ρωμαϊκή Αγορά και τον Παλατινό Λόφο, τα 7 επιπλέον τμήματα που προστέθηκαν είναι τα εξής:

  • Μουσείο του Παλατινού Λόφου
    (Palatine Museum)
  • Οικία του Αυγούστου
    (House of Augustus)
  • Οικία της γυναίκας του, Λιβίας
    (Casa di Livia)
  • Νερώνεια Κρυπτοστοά
    (Neronian Cryptoporticus)
  • Ισιακή Αίθουσα και Στοά Ματέι
    (Aula Isiaca with Loggia Mattei)
  • Ναός του Ρωμύλου
    (Temple of Romulus)
  • Σάντα Μαρία Αντίκουα + προσευχητήριο 40 Mαρτύρων + Αυτοκρατορική Ράμπα.
    (Santa Maria Antiqua + Oratory of 40 Martyrs + Domitian Ramp

Σίγουρα 6 ευρώ για 7 επιπλέον χώρους είναι τσάμπα πράγμα ΑΛΛΑ δεν μπορούμε να τους δούμε όλους σε μια μέρα. Αυτό γιατί άλλοι ανοίγουν σε διαφορετικές μέρες και άλλοι σε διαφορετικά ωράρια. Χρειάζονται δύο ημέρες, εκτός αν καταφέρουμε να πάμε από Κυριακή. Επίσης, υπάρχουν κάποια όρια στο χρόνο παραμονής στο εσωτερικό τους και στον αριθμό των επισκεπτών. Όλα αυτά θα τα βρείτε σε ένα πίνακα που έχω παραθέσει.

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ: Αυτές οι επισκέψεις έχουν «αποκλειστικό» χαρακτήρα. Δεν υπάρχουν γκρουπ, σέλφι, σπρωξιές. Με μια έξυπνη επιλογή του ωραρίου θα είστε μόνοι στο χώρο. Αν δείτε τις φώτο που επισυνάπτω, θα παρατηρήσετε πως είμαι μόνος μου, δεν υπάρχουν άλλοι επισκέπτες. Η πρόσβαση στις Οικίες του Αυγούστου και Λιβίας δεν είναι ελεύθερη αλλά γίνεται κάθε μισή ώρα και συνοδεύεται με πολύ καλή παρουσίαση ήχου και φωτός. Γίνεται εναλλάξ μια στα ιταλικά και μια στα αγγλικά.
Ειδικά Σάντα Μαρία Αντίκουα, Οικία του Αυγούστου, Οικία της Λιβίας είναι μοναδικοί αρχαιολογικοί χώροι.

ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ: Δεν είναι για όποιον έρχεται στη Ρώμη για 1-2 μέρες. Χρειάζεται οπωσδήποτε προγραμματισμό και είναι λογικό να μην θέλει κάποιος να χάσει αρκετές ώρες μιας σύντομης επίσκεψης στη Ρώμη. Η απογευματινή είσοδος στις 14.00 στην Αγορά – από καλοκαίρι – είναι πραγματικά ζόρικη.

Τέλος, το εισιτήριο το κρατάμε γιατί χωρίς αυτό δεν μας αφήνουν να μπούμε. Σε κάθε χώρο ο φύλακας τσεκάρει την είσοδο στο εισιτήριο γιατί δεν επιτρέπεται δεύτερη φορά.
Μπορεί να αγοραστεί online ή και στα εκδοτήρια της εισόδου.

* * *