Ένας από τους πιο «κρυφούς» κήπους, με μια από τις ωραιότερες θέες στο κέντρο της Ρώμης, βρίσκεται στο λόφο του Καπιτωλίου.Οι τουρίστες περνούν από κάτω ή από δίπλα, χωρίς να φαντάζονται πως λίγα μέτρα παραπέρα υπάρχει μια απόμερη γωνιά της Ρώμης όπου μπορούν να ξαποστάσουν λίγα λεπτά, θαυμάζοντας παράλληλα την μαγευτική θέα. Δεν είναι βέβαια το μοναδικό σημείο του λόφου που προσφέρεται για αυτό, αλλά σίγουρα η ιδιαιτερότητά του είναι πως στο εσωτερικό του επικρατεί ησυχία και δεν είναι γνωστό στις ορδές των τουριστών.

Η πρόσβαση είναι εφικτή και από τα δύο άκρα της via del Tempio di Giove, την οδό που παίρνει το όνομά της από τον αρχαίο μεγαλοπρεπή ναό του Δία που υπήρχε τότε και που κάποια σημεία της βάσης του είναι ορατά μέχρι σήμερα. Η ευκολότερη πρόσβαση βρίσκεται ακριβώς στην πλατεία του Καπιτωλίου, ανεβαίνοντας τα σκαλιά που βρίσκονται ανάμεσα στo Palazzo Senatorio και το palazzo dei Conservatori. Στο τέλος τους θα περάσουμε από μια είσοδο με τζαμαρία και λίγα μέτρα παραπέρα, προς τα αριστερά, θα βρούμε την είσοδο του κήπου.

Το μόνο πρόβλημα είναι πως στην…μεσογειακή Ρώμη οι εργασίες συντήρησης και τα εργοτάξια ανοίγουν και κλείνουν χωρίς προειδοποίηση και ορισμένες φορές ο κήπος είναι κλειστός. Αλλά και σε αυτή την περίπτωση δεν θα έχουμε χάσει χρόνο γιατί βρίσκεται ακριβώς στο λόφο του Καπιτωλίου και δεν θα χρειαστούν να κάνουμε παρακάμψεις από το τουριστικό μας πρόγραμμα.

Η θέα από τον κήπο. Το βλέμμα φτάνει στην Ρωμαϊκή Αγορά και πιο πέρα, μέχρι το Κολοσσαίο.

Ο κήπος της της via del Tempio di Giove βρίσκεται εδώ.

* *  *