Η εκκλησία Santa Barbara dei Librari (Αγία Βαρβάρα των Βιβλιοπωλών), είναι μια μικρή εκκλησία της Ρώμης πολύ κοντά στο Campo de Fiori.
Ακολουθώντας την via dei Giubbonari θα βρεθούμε σε μια μικρή πλατεία, τραπεζοειδή και ελαφρώς ανηφορική που στο βάθος της φιλοξενεί την μικρή εκκλησία. Η εκκλησία χτίστηκε κατά τον 10° αιώνα και γύρω στο 1300 δωρήθηκε σε έναν καρδινάλιο. Το 1600 της έγινε ανακαίνιση και δόθηκε στην αδελφότητα των βιβλιοπωλών. Το 1634 η Αδελφότητα, ως αποτέλεσμα πυρκαγιάς, αγόρασε τη γύρω περιοχή για 400 σκούδα και στα συντρίμμια των σπιτιών δημιούργησε την πλατεία που βλέπουμε σήμερα. Η εκκλησία ήκμασε μέχρι το 1878, έτος που η αδελφότητα διαλύθηκε, οπότε έπεσε σε παρακμή, παραμελήθηκε,έκλεισε και χρησιμοποιήθηκε σαν αποθήκη. Αποκαταστήθηκε πλήρως κατά την περίοδο 1974-1980.
Aξίζει να σημειωθεί πως στην πλατεία, από τις 17.00 έως το βράδυ λειτουργεί μια διάσημη ταβερνούλα, il Filettaro, με μόνο μία σπεσιαλιτέ, τα τηγανιτά φιλέτα μπακαλιάρου. Το μαγαζί είναι γνωστότατο στην Ρώμη, καθώς τα φιλέτα του μπακαλιάρου αποτελούν μέρος της λαϊκής και «φτωχής» γαστρονομικής παράδοσης της Ρώμης.

 

Χάρτης