Η πλατεία Κολόνα (Piazza Colonna), οφείλει το όνομά της στην στήλη του Μάρκου Αυρήλιου, η οποία στέκεται σε αυτό το σημείο από την αρχαιότητα και που δίνει το όνομα στην ομώνυμη συνοικία, της οποίας η πλατεία αποτελεί μέρος.

Η πλατεία χτίστηκε στα τέλη του δέκατου έκτου αιώνα από τον Πάπα Σίξτο Ε’ και βρίσκεται πάνω στην κεντρικότατη βία ντελ Κόρσο (via del Corso), δίπλα στο Μοντετσιτόριο και στο Πάνθεον.
Η διαμόρφωση της πλατείας είναι ορθογώνια, με την στήλη του Μάρκου Αυρήλιου στο κέντρο και περιβάλλεται από μερικά από τα σημαντικότερα ιστορικά κτίρια της Ρώμης.

Η στήλη στήθηκε από τη Σύγκλητο προς τιμήν του Μάρκου Αυρήλιου. Ο διάκοσμος που καλύπτει την στήλη αναπαριστά τους νικηφόρους πολέμους εναντίον των Γερμανών και Σαρματών. Η στήλη έχει ύψος 30 μέτρα (100 ρωμαϊκά πόδια), και το συνολικό ύψος συμπεριλαμβανομένης και της βάσης είναι 41,9 μέτρα. Ολοκληρώθηκε γύρω στο 193 μ.Χ. Η στήλη είναι δωρικού ρυθμού και δεν αποτελείται από ένα ενιαίο κομμάτι αλλά από 28 ξεχωριστά τεμάχια από λευκό μάρμαρο, τα οποία τοποθετήθηκαν το ένα πάνω στ’ άλλο και στην συνέχεια σκαλίστηκαν. Στο εσωτερικό δημιουργήθηκε μια κυκλική σκάλα με 203 μέτρα που φωτίζεται από 41 σχισμές. Στην κορυφή της στήλης υπήρχε κάποτε το άγαλμα του Μάρκου Αυρηλίου, το οποίο χάθηκε κατά τον Μεσαίωνα και αντικαταστήθηκε το 1589 από ένα άγαλμα του απόστολου Παύλου.
Μπροστά από τη στήλη βρίσκεται η είσοδος του παλάτσο Κίτζι (Palazzo Chigi), πρώην πρεσβεία της Αυστρο-Ουγγρικής Αυτοκρατορίας και τωρινή έδρα του υπουργικού Συμβουλίου και του πρωθυπουργικού γραφείου.
Στα αριστερά βρίσκεται το Palazzo Wedekind, ιστορική έδρα της εφημερίδας “Il Tempo”, στο οποίο βρίσκεται μια κιονοστοιχία αποτελούμενη από ιωνικούς κίονες που προέρχονται από την αρχαία ετρουσκική πόλη των Βηίων.
Κοντά στην στήλη βρίσκεται μια κομψή κρήνη, σχεδιασμένη από τον Τζιάκομο ντέλα Πόρτα (Giacomo Della Porta) η οποία αποτελείται από μια μεγάλη λεκάνη κατασκευασμένη από μάρμαρο της Χίου και διακοσμημένη από δεκαέξι κάθετες πλάκες μάρμαρου Καράρας.
Δίπλα στην πλατεία βρίσκεται η στοά Αλμπέρτο Σόρντι, άλλοτε στέκι της εύπορης τάξης.
Η piazza Colonna βρίσκεται εδώ.