Αν το Πάνθεον έφτασε στις μέρες μας σχεδόν ανέπαφο, αυτό οφείλεται στον βυζαντινό αυτοκράτορα Φωκά που το 602 το δώρισε στον πάπα
Βονιφάκιο Δ’, ο οποίος το μετέτρεψε σε χριστιανικό ναό.
Στο εσωτερικό του ναού υπάρχει ο
τάφος όπου είναι θαμμένος από το 1520 ο Ραφαέλο, ενώ από τον 19 αιώνα και μετά το Πάνθεον έγινε τόπος ταφής των Ιταλών βασιλέων. Την Κυριακή της Πεντηκοστής, κατά την λειτουργία, συνηθίζεται από αρχαιοτάτων χρόνων να ρίχνονται κόκκινα πέταλα από το ψηλό οπαίο, τα οποία σκορπίζονται πέφτοντας αργά, σε όλο το πλάτος του δαπέδου.
Στο εξωτερικό της πλατείας, η οποία για αρκετούς αιώνες λειτουργούσε σαν αγορά, βρίσκεται τοποθετημένη μια αναγεννησιακή κρήνη. Κατασκευάστηκε το 1575 από τον
Τζάκομο ντέλλα Πόρτα (Giacomo Della Porta) και τα προσωπεία με τα οποία είναι διακοσμημένη θυμίζουν πάρα πολύ τις μορφές της
Fontana del Moro, στην πλατεία Navona. Στην κορυφή της κρήνης βρίσκεται τοποθετημένος ένας μικρός αιγυπτιακός οβελίσκος, ο οποίος προέρχεται από τον ναό του Ηλίου στην Ηλιούπολη της Αιγύπτου.
Στα δεξιά της πλατείας βρίσκεται επίσης και ένα από τα πιο παλιά ξενοδοχεία της Ρώμης, το οποίο χρονολογείται από τον 15 αιώνα. Μια επιγραφή θυμίζει στον επισκέπτη πως εκεί κοιμήθηκε ο Paolo Mascagni, συνθέτης της “Cavalleria Rusticana”.

Τέλος, να κάνουμε μια αναφορά στην Madonnella, την υπαίθρια εικόνα της Παναγίας, ζωγραφισμένη στον τοίχο μιας οικίας, μια από τις δεκάδες που βρίσκονται στο κέντρο της Ρώμης.
Όπως είπαμε και στην αρχή, η πλατεία του Πάνθεον ή piazza della Rotonda όπως είναι ευρύτερα γνωστή, είναι μια από τις πιο ωραίες και χαρακτηριστικές πλατείες της Ρώμης. Είναι πανέμορφη ένα ηλιόλουστο πρωινό για καφέ, ή μια πιο ρομαντική στιγμή, το βραδάκι απολαμβάνοντας ένα ποτήρι κρασί.
Leave A Comment