Η via Margutta (βία μαργκούτα) είναι ένα δρομάκι κοντά στην πιάτσα ντι Σπάνια και παράλληλο στην βια ντελ μπαμπουΐνο (babuino), στην συνοικία Campo Marzio. Είναι ένας πανέμορφος δρόμος, ήσυχος, χωρίς θορύβους, γεμάτος πράσινο, κισσούς και κληματαριές, δηλαδή τίποτε το κοινό με το κέντρο μιας μεγαλούπολης.
Αρχικά φιλοξενούσε επαγγελματίες που εργάζονταν για τις πλούσιες οικογένειες και τα μέγαρα της via del Babuino αλλά αργότερα άρχισε να γίνεται έδρα επαγγελματιών-καλλιτεχνών που ασχολούνταν με την ζωγραφική, τα μάρμαρα, την γλυπτική, τα σιντριβάνια. Η φήμη γρήγορα ξεπέρασε τα σύνορα της Ρώμης και το μέρος άρχισε να φιλοξενεί Φλαμανδούς, Γερμανούς και Ιταλούς, θέτοντας τις βάσεις για μια ανθηρή καλλιτεχνική βιομηχανία. Σήμερα πλέον δεν είναι τόπος διαμονής καλλιτεχνών, τα άλλοτε εργαστήρια μεταβλήθηκαν σε πανάκριβα διαμερίσματα. Ο δρόμος σήμερα φιλοξενεί ιδιωτικές κατοικίες, γκαλερί, εστιατόρια και λίγα ξενοδοχεία.
Η via Margutta φιλοξενεί κάθε χρόνο μια υπαίθρια έκθεση ζωγραφικής, “Cento Pittori a Via Margutta” (εκατό ζωγράφοι στην βία Μαργκούτα). Η έκθεση είναι ανοιχτή στο κοινό, με δωρεάν είσοδο και οι πίνακες-εκθέματα είναι τοποθετημένοι πάνω στον δρόμο. Η οδός έγινε παγκόσμια γνωστή με την ταινία Roman holiday – Vacanze Romane και από τότε κατοικήθηκε από γνωστότατους καλλιτέχνες όπως ο Φεντερίκο Φελίνι, Άννα Μανιάνι, Τζόρτζιο ντε Κίρικο κλπ.
Πανέμορφη είναι η κρήνη που βρίσκεται τοποθετημένη εκεί από το 1927, έργο του αρχιτέκτονα Piero Lombari, δημιουργού διάφορων αλληγορικών κρηνών στην Ρώμη. Η κρήνη ονομάζεται Fontana delle Arti (κρήνη των Τεχνών) και τα δύο κύρια προσωπεία, ένα εύθυμο και ένα θλιμμένο συμβολίζουν την διπλή προσωπικότητα των καλλιτεχνών.