Η Πυραμίδα του Γάιου Κέστιου (Piramide Cestia | Κέστια πυραμίδα) είναι μια αιγυπτιακή πυραμίδα που βρίσκεται στη Ρώμη, κοντά στην πύλη του Αγίου Παύλου (Porta San Paolo) και το παλαιό κοιμητήριο των μη-καθολικών. Η παρουσία της, αν και εκτός τόπου, δεν είναι παράξενη, κατά την εποχή της δημιουργίας της η Αίγυπτος ήταν ρωμαϊκή επαρχία και οι μόδες γρήγορα έπιαναν τόπο στην πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας.

 

 

Χτίστηκε γύρω στο 12-18 π.Χ. ως τάφος του Γάιου Κέστιου, μέλος της επτανδρίας των Επουλώνων. Είναι κατασκευασμένη από σκυρόδεμα, τούβλα και καλυμμένη με πλάκες μαρμάρου. Έχει ύψος 36 μέτρα.
Παρά το μέγεθος της, κατασκευάστηκε σε αρκετά σύντομο χρόνο για την εποχή -μόνο 330 ημέρες. Αυτό γιατί ο Γάιος Κέστιος είχε θέσει σαν όρο στους κληρονόμους του να ολοκληρώσουν το ταφικό μνημείο σε αυτόν τον συγκεκριμένο χρόνο, αλλιώς θα έχαναν όλη την πλούσια κληρονομιά που άφηνε πίσω του. Αυτό το γεγονός μαρτυρείται από μια επιγραφή που βρίσκεται χαραγμένη στην ανατολική πλευρά του μνημείου.
Η θολωτή νεκρική αίθουσα – αρχικά σφραγισμένη αμέσως μετά την ταφή, όπως συνηθίζονταν στην Αίγυπτο – είναι βαμμένη άσπρη, με διακοσμητικά στοιχεία πομπηιανού ρυθμού. Είναι σχετικά καλοδιατηρημένη αλλά εντελώς γυμνή, μάλλον λόγω των τυμβωρύχων, οι οποίοι άφησαν και μια τρύπα στον τοίχο, κατά το πέρασμά τους.[dt_gap height=”10″ /]
Η πυραμίδα για αιώνες βρίσκονταν απομονωμένη, μέχρι που ενσωματώθηκε στα αμυντικά Αυρηλιανά τείχη. Κατά τον 17ο-18ο αιώνα η πυραμίδα ήταν ένας από τους σταθμούς του Grand Tour, τον γύρο της Ευρώπης που οι νεαροί πλούσιοι Ευρωπαίοι αριστοκράτες πραγματοποιούσαν για να εμβαθύνουν τις γνώσεις τους. Ήταν επίσης σταθμός και μοντέλο για τους αρχιτέκτονες που ασχολήθηκαν με την κατασκευή πυραμίδων στην Δύση, την ίδια περίοδο.
Ο νεκρικός θάλαμος ανακαλύφθηκε το 1663, επί Αλέξανδρου Ζ’, όπως μαρτυρεί σχετική επιγραφή στην πυραμίδα.
Υπήρχε και μια μελέτη του Μπορομίνι, για την μετατροπή του νεκρικού θαλάμου σε εκκλησία, σχέδιο που δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ.

 


View larger map