Εκτός από το πασίγνωστο Στόμα της Αλήθειας που βρίσκεται στην Βασιλική της Santa Maria in Cosmedin, η ομώνυμη πλατεία (piazza Bocca della verità – πιάτσα μπόκα ντελα Βεριτά/πλατεία του Στόματος της Αλήθειας) φιλοξενεί διάφορα άλλα αξιοθέατα.

Ο Ναός του Νικητήριου Ηρακλή

Ο Ναός του Νικητήριου Ηρακλή (Ercole Vincitore) ή του Ελαίου Ηρακλή βρίσκεται στο κέντρο της πλατείας. Αρχικά, λόγω μιας λανθασμένης εκτίμησης που δημιουργήθηκε κατά την Αναγέννηση, ο ναός θεωρούνταν αφιερωμένος στην Εστία (Vesta).

  Αυτό, λόγω του κυκλικού σχήματος που τον καθιστούσε παρόμοιο με το πραγματικό ναό της Vesta, στην Ρωμαϊκή Αγορά. Πρόκειται για το πιο παλιό μαρμάρινο ρωμαϊκό κτίσμα που έφτασε ως τις μέρες μας (120 πΧ).
Η χρηματοδότηση για το ανέγερση του ναού δόθηκε από έναν πλούσιο λαδέμπορα (εξ και το δεύτερο όνομα του ναού) και αφιερώθηκε στην συντεχνία των λαδεμπόρων. Το γεγονός επιβεβαιώνει την οικονομική δύναμη των Ρωμαίων εμπόρων εκείνη την περίοδο, ικανών να κατασκευάσουν έργα σχεδιασμένα από Έλληνες καλλιτέχνες, με πολύτιμα ελληνικά μάρμαρα.

Ναός του Πορτούμνου

Ο Ναός του Πορτούμνου είναι ένα τετράστυλος ψευδοπερίπτερος ναός, ιωνικού ρυθμού, με τέσσερις κίονες στην πρόσοψη. Κατά τον ένατο αιώνα ο ναός μετατράπηκε σε χριστιανική εκκλησία, με το όνομα Αγία Μαρία η Αιγύπτια, προστάτιδα των ιεροδούλων. Το 1916 ο ναός ξαναπήρε την αρχική του, ρωμαϊκή όψη.

Η κρήνη των Τριτώνων βρίσκεται μπροστά από τη βασιλική και δίπλα στους δύο ρωμαϊκούς ναούς. Έγινε με θέληση του πάπα Κλήμη ΙΑ’. Η κρήνη έχει μια λεκάνη σε σχήμα αστέρα και στο κέντρο ένα σύμπλεγμα βράχων, στοιχείο που ήταν πολύ δημοφιλές, ύστερα από την επιτυχία της κρήνης των τεσσάρων ποταμών.

Στο κέντρο βρίσκονται γονατιστοί δύο τρίτωνες με πλεγμένες τις ουρές τους. Στα υψωμένα χέρια τους κρατούν ένα κέλυφος για λεκάνη, από το κέντρο του οποίου ξεπηδά το νερό.

κρήνη των Τριτώνων

Δίπλα στην πλατεία συναντάμε επίσης και την τετράτοξη θριαμβική αψίδα του Ιανού που ίσως κακώς ονομάζεται έτσι, αφού μάλλον ήταν αφιερωμένη στον Κωνσταντίνο. Παρουσιάζει τέσσερα μέτωπα και κατά τον Μεσαίωνα είχε μετατραπεί σε οχυρωμένο πύργο.

Aψίδα του Ιανού

Η πλατεία αξίζει πραγματικά μια επίσκεψη και εκτός από προορισμός μπορεί να γίνει και αφετηρία για έναν περίπατο προς άλλα εξίσου ενδιαφέροντα κοντινά αξιοθέατα, όπως το γκέτο ή η πιάτσα Βενέτσια.