Η πιάτσα Βενέτσια (piazza Venezia) βρίσκεται στο κέντρο της Ρώμης, στους πρόποδες του Καπιτωλίου και αποτελεί σημείο συνάντησης των κυριότερων δρόμων του ιστορικού κέντρου. Πήρε την σημερινή της μορφή σχετικά πρόσφατα, στις αρχές του 20ου αιώνα, εξαιτίας της κατασκευής του γιγαντιαίου μνημείου στον βασιλιά Βιτόριο Εμανουέλε Β’. Για την υλοποίηση του σχεδίου κατεδαφίστηκε ένα μεγάλο μέρος της περιοχής που συμπεριλάμβανε εκκλησίες, μέγαρα, δρόμους και μεσαιωνικές κατοικίες.
Στη δυτική πλευρά βρίσκεται η πρόσοψη του Παλάτσο Βενέτσια (Palazzo Venezia) που αρχικά ήταν ποντιφική έδρα. Κατασκευάστηκε από τον καρδινάλιο Πιέτρο Μπάρμπο το 1455, σαν κατοικία υψηλόβαθμων κληρικών. Από το μπαλκόνι του μεγάρου οι πάπες συνήθιζαν να παρακολουθούν τους αγώνες αλόγων Βερβέρικης φυλής που γίνονταν στο κέντρο της πόλης και είχαν το μέγαρο σαν σημείο τερματισμού. Αργότερα, κατά το 1560, δωρίθηκε από τον πάπα Πίο Δ’ στην Δημοκρατία της Βενετίας, η οποία στέγασε εκεί την πρεσβεία της στην Αγία Έδρα μέχρι την πτώση της, το 1797. Για αυτόν τον λόγο η πλατεία πήρε το όνομά που διατηρεί μέχρι και σήμερα. Όταν το Συνέδριο της Βιέννης έδωσε στους Αψβούργους τα εδάφη της Βενετίας, το παλάτι ακολούθησε την ίδια μοίρα, και χρησιμοποιήθηκε σαν πρεσβεία της Αυστρο-Ουγγρικής Αυτοκρατορίας μέχρι το 1914, οπότε και κατασχέθηκε από το ιταλικό κράτος.

Το 1929 ο Μπενίτο Μουσολίνι επέλεξε το μέγαρο σαν έδρα της κυβέρνησης του και από το μπαλκόνι έβγαζε τους «πύρινους» λόγους του στις τεράστιες φασιστικές συγκεντρώσεις που οργάνωνε το καθεστώς. Εξαιτίας αυτών των συγκεντρώσεων η πλατεία είχε γίνει το κέντρο της πόλης και είχε κηρυχθεί «Φόρουμ της Ιταλίας».

Το τεράστιο μνημείο στον βασιλιά Βιτόριο Εμανουέλε Β’ (Βίκτωρ Εμμανουήλ Β’), το Βιτοριάνο (Vittoriano), άρχισε να κατασκευάζεται το 1885 και τα εγκάινια έγιναν το 1911. Όπως είπαμε, για την κατασκευή του χρειάστηκε να γίνει μια τεράστια πολεοδομική επέμβαση και να χαθούν πολλά χαρακτηριστικά κτίρια. Λανθασμένα ονομάζεται και Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη/Βωμός της Πατρίδας (Altare della Patria). Στην πραγματικότητα μόνο το μπροστινό μέρος του μνημείου υπηρετεί αυτό τον σκοπό, όπου φιλοξενεί τα οστά ενός άγνωστου στρατιώτη του Α’ Π.Π. Όλο το υπόλοιπο μνημείο είναι γεμάτο αγάλματα, συμβολισμούς και διακοσμήσεις, ενώ ένα ασανσέρ επιτρέπει στους επισκέπτες να ανέβουν κοντά στην κορυφή και να θαυμάσουν την θέα της πόλης. Το εσωτερικό του μνημείου φιλοξενεί και δύο μικρά μουσεία.

πιάτσα Βενέτσια

 

Βιτοριάνο
Μπροστά από το Palazzo Venezia, στις αρχές του εικοστού αιώνα, ανεγέρθηκε το Palazzo delle Assicurazioni Generali (Μέγαρο Γενικών Ασφαλειών), του οποίου η πρόσοψη (η οποία ενσωματώνει τα βασικά χαρακτηριστικά του παλαιότερου Παλάτσο Βενέτσια), είναι διακοσμημένη με ένα λιοντάρι του Αγίου Μάρκου που προέρχεται από ένα προπύργιο των τειχών της Πάδοβας.
Τέλος, στην βόρεια πλευρά της πλατείας υπάρχει το Μέγαρο του Βοναπάρτη (Palazzo Bonaparte), για το οποίο έχουμε μιλήσει σε ξεχωριστό κεφάλαιο.
Κατά την περίοδο των Χριστουγέννων η πλατεία στολίζεται με ένα μεγάλο χριστουγεννιάτικο έλατο. Στην διασταύρωση με τη Via del Corso μπορούμε να παρατηρήσουμε την υπερυψωμένη πλατφόρμα της δημοτικής αστυνομίας, θέση του γραφικού τροχονόμου που αρκετές φορές έγινε στοιχείο έμπνευσης για πολλές ταινίες και διαφημίσεις.
Στις αρχές του 2009 είχε γίνει πρόταση να μετονομαστεί το 2011 η πλατεία σε «Πλατεία της Ενοποίησης της Ιταλίας “, με αφορμή την 150η επέτειο από την ανακήρυξη του Βασιλείου της Ιταλίας,πρόταση που στην συνέχεια απορρίφτηκε.