H Παναγία της Συλλήψεως (S. Maria della Concezione), πιο γνωστή σαν «η Εκκλησία των Καπουτσίνων» (Chiesa dei Cappuccini), βρίσκεται στη βία Βένετο και είναι μια από τις πιο εντυπωσιακές εκκλησίες της Ρώμης. Χτίστηκε κοντά στο μέγαρο της οικογένειας Μπαρμπερίνι, μεταξύ του 1624 και του 1630, από τον Πάπα Ουρβανό Η’. Η ιδιαιτερότητά της οφείλεται στην έντεχνα διακοσμημένη κρύπτη-οστεοφυλάκιο που βρίσκεται δίπλα στην εκκλησία, η οποία φιλοξενεί τα οστά 4.000 περίπου Καπουτσίνων μοναχών.

Η διακόσμηση του χώρου προέρχεται αποκλειστικά από τα οστά των μοναχών που απεβίωσαν από το 1528 έως το 1870. Η ανάγκη δημιουργίας οστεοφυλακίου οφείλεται στην έλλειψη χώρου, καθώς και στον υψηλό αριθμό των μοναχών που φιλοξενούσε η γειτονική μονή κατά τους περασμένους αιώνες. Η διακόσμηση της κρύπτης άρχισε γύρω στο 1700. Ο χώρος, εκτός από τόπος ταφής, χρησίμευε και σαν τόπος προσευχής και διαλογισμού.

Η κρύπτη αποτελείται από μια ευθύγραμμη θολωτή στοά, με μια σειρά μικρών κρυπτών που ανοίγουν στα αριστερά της, όπου φυλάσσονται τα οστά.

Συνολικά υπάρχουν έξι κρύπτες, καθεμία με το όνομα των οστών που φιλοξενεί: Η κρύπτη των κρανίων, των λεκανών, των μηριαίων οστών κλπ. Παράλληλα, κάθε κρύπτη φιλοξενεί και ολόκληρους σκελετούς μοναχών, ντυμένους με το χαρακτηριστικό ράσο, σε διάφορες πόζες. Οι τοίχοι επίσης είναι μακάβρια διακοσμημένοι με διάφορες συνθέσεις οστών σε στυλ ροκοκό, σχηματίζοντας λουλούδια, γιρλάντες, ροζέτες, αστέρια, μέχρι πολυέλαιους και ρολόγια. Το 1775 ο Μαρκήσιος ντε Σαντ που επισκέφτηκε την κρύπτη έμεινε εντυπωσιασμένος από τις συνθέσεις.

Σκελετός με δρεπάνι και ζυγαριά

Λέγεται πως ο ίδιος ο Ουρβανός Η’ έδωσε εντολή να στρωθεί στις κρύπτες χώμα από τους Άγιους Τόπους, όπως έδωσε και εντολή για την τοποθέτηση της πινακίδας που βρίσκεται κατά μήκος του διαδρόμου, στην οποία είναι γραμμένο “Hic iacet pulvis, cinis et nihil» (εδώ κείται σκόνη, στάχτη και τίποτε άλλο). Αυτή η επιγραφή, όπως και η επιγραφή στην τελευταία κρύπτη στην οποία είναι γραμμένο: «Εμείς είμασταν ό,τι εσείς είστε και ό,τι εμείς είμαστε, εσείς θα γίνετε», δηλώνουν το πνεύμα των μοναχών και τον σκοπό για τον οποίο δημιούργησαν αυτή την μακάβρια εργασία: Η ύλη και το σώμα αδυσώπητα αναλίσκονται, αυτό που διατηρείται παντοτινά είναι το άυλο μέρος του ανθρώπου, η ψυχή.

Η επίσκεψη γίνεται με εισιτήριο, απαγορεύεται αυστηρά η φωτογράφηση.

Update: To 2015 δημιουργήθηκε ένα μικρό μουσείο γύρω από την κρύπτη και η τελευταία εντάχθηκε σε αυτό. Κατά την γνώμη του ιστολογίου, το νέο εισιτήριο των 8,5€ είναι άκρως υπερβολικό.

Ιστοσελίδα.

MAP

[dt_gap height=”10″ /][dt_gap height=”10″ /]

* * *