Ένα από τα πιο γνωστά αξιοθέατα της Ρώμης είναι  σίγουρα το Στόμα της Αλήθειας (Bocca della Verità). Πρόκειται για ένα ανάγλυφο προσωπείο κατασκευασμένο από μάρμαρο Φρυγίας (pavonazzetto). Ο τύπος αυτός του μαρμάρου χαρακτηρίζεται από ιώδεις φλεβώσεις, χρώματος όμοιου με αυτό της ουράς του παγωνιού, εξ ου και το όνομα.

Το Στόμα της Αλήθειας βρίσκεται τοποθετημένο από το 1632 στον προναό της εκκλησίας Santa Maria in Cosmedin. Προγενέστερα ήταν τοποθετημένο έξω από τον ναό. Η φήμη του άρχισε να γίνεται ευρύτερα γνωστή ήδη από τον Μεσαίωνα, όταν άρχισε να διαδίδεται ο μύθος πως δημιουργήθηκε από τον Βιργίλιο για να αποκαλύπτει τις άπιστες συζύγους. Αν η σύζυγος έλεγε την αλήθεια δεν είχε τίποτε να φοβηθεί, αν αντίθετα δήλωνε ψέμματα σχετικά με την αφοσίωση και την πίστη της προς τον σύζυγο, τότε το στόμα της αφαιρούσε το χέρι. Του απέδιδαν επίσης και ιδιότητες χρησμού.

 

Το «Στόμα της Αλήθειας»

 

Η Santa Maria in Cosmedin μια βροχερή μέρα, με τον κόσμο να σχηματίζει ουρά για να βάλει το χέρι του στο «Στόμα της Αλήθειας»

Δυστυχώς η πραγματικότητα είναι λιγότερο γοητευτική και δεν ανταποκρίνεται στον μύθο. Η προέλευση είναι μεν ρωμαϊκή αλλά δεν ήταν τίποτε άλλο παρά το μαρμαρινο κάλυμμα ενός υπονόμου ή μιας υπόγειας δεξαμενής νερού. Από ιστορικής πλευράς βέβαια η αξία του είναι εξίσου σημαντική γιατί είναι το πιο παλιό ανάγλυφο κάλυμμα στην Ιταλία. Δεν είναι επίσης σίγουρο πια μορφή απεικονίζει το προσωπείο. Ίσως τον Δία, ίσως τον θεό Ωκεανό, ίσως κάποια θεότητα των ποταμών.
Ο ιστορικός και αρχαιολογικός πλούτος της ομώνυμης πλατείας (piazza della Bocca della Verità), συμπληρώνεται από άλλα μνημεία και αξιοθέατα, όπως ο ναός του Ηρακλή, ο ναός του Πορτούμνου, το σιντριβάνι των Τριτώνων, η αψίδα των Αργυροχόων κλπ. Στην πλατεία λάβαιναν χώρα οι δημόσιες θανατικές ποινές, μέχρι το 1868.

 

H φώτο δεν πρέπει να δημιουργεί ψευδαισθήσεις, καθώς τραβήχτηκε επί κορονοϊού και επί lockdown. Συνήθως η ουρά είναι αρκετά σημαντική, χρειάζεται υπομονή.

 

Το Στόμα της Αλήθειας βρίσκεται εδώ.