«Buttate pure via ogni opera in versi o in prosa.
Nessuno è mai riuscito a dire cos’è, nella sua essenza, una rosa»

«Ξεφορτωθείτε με τη μία Κάθε έργο, σε στίχο ή σε πρόζα
Καθώς, κανείς, ποτέ του δεν κατάφερε Να πει, κατ’ ουσίαν, τι είν’ τα ρόδα».

Giorgio Caproni  

 

Πάντα αξίζει να επισκεφτεί κανείς το Πάνθεον αλλά αν η επίσκεψη τύχει να γίνει το πρωί της Κυριακής της Πεντηκοστής, τότε θα γίνει μάρτυρας ενός μοναδικού θεάματος.

Το Πάνθεον εκτός από ρωμαϊκό μνημείο, τόπος ταφής των ιταλών βασιλέων και τουριστικός προορισμός-πάντα γεμάτο επισκέπτες- είναι συνάμα και χριστιανική εκκλησία. Από τον 7° αιώνα έχει ανακηρυχθεί χριστιανική βασιλική με το όνομα Santa Maria della Rotonda ή Santa Maria ad Martyres.

Το πρωί της Κυριακής της Πεντηκοστής εδώ λαμβάνει χώρο μια ιδιαίτερη Θεία Λειτουργία. Σχεδόν όλη η Λειτουργία είναι χορωδιακή, η ανάγνωση των εδάφιων του Ευαγγελίου γίνεται σε διάφορες γλώσσες, ενώ το Πάτερ Ημών απαγγέλλεται στα αραμαϊκά. Η εκκλησία είναι όλη στολισμένη με τριαντάφυλλα ενώ οι κληρικοί φορούν κόκκινα άμφια. Μετά το πέρας της Λειτουργίας, από το oculus, το οπαίο στο κέντρο του θόλου, θα αρχίσουν να πέφτουν εκατομμύρια κόκκινα ροδοπέταλα, που θα σκεπάσουν όλο το μαρμάρινο δάπεδο στο κέντρο του Πάνθεον. Πρόκειται για την «κάθοδο των ροδοπετάλων».

Η προέλευση της παράδοσης μάλλον ανάγεται στα Ροζάλια (Rosalia), γιορτή της Ύστερης Αυτοκρατορικής περιόδου. Ήταν μια εποχιακή κοσμική εορτή, συνέπιπτε με την άνθιση των τριανταφυλλιών κατά τα τέλη Μαΐου, όπου οι Ρωμαίοι τιμούσαν τους νεκρούς τους. Στόλιζαν τους τάφους των νεκρών με λουλούδια, ειδικά τριαντάφυλλα, σύμβολο της αναγέννησης, πλεγμένα σε στεφάνια. Η Εκάτη, θεά της μαγικής τέχνης στον κάτω κόσμο, πολλές φορές αναπαρίστατο στεφανωμένη από τριαντάφυλλα με πέντε πέταλα. Το πέντε υποδεικνύει το τέλος ενός κύκλου (4) και την αρχή ενός νέου (4 +1). Τα Ροζάλια  στο Βυζάντιο πήραν το όνομα «Ροδισμός».

[dt_gap height=”10″ /]Η παράδοση πέρασε στην τοπική εκκλησία και μάλλον από τον 6°-7°αιώνα άρχισε να εφαρμόζεται η τελετή της ρίψης των πετάλων κατά την Πεντηκοστή, σίγουρα το έθιμο ίσχυε κατά τον Μεσαίωνα. Για την καθολική εκκλησία τα πέταλα συμβολίζουν την κάθοδο της Σοφίας του Αγίου Πνεύματος και το αίμα του Σταυρού. Με το πέρασμα των αιώνων, μάλλον για οικονομικούς λόγους, ο λαός αντικατέστησε τα ροδοπέταλα με πέταλα παπαρούνας, πιο οικονομικά αλλά το ίδιο όμορφα, μέχρι που η παράδοση έπαψε οριστικά. Θα επανέλθει πολύ πρόσφατα, το 1995, όταν ένας επίσκοπος κατά την νυχτερινή μελέτη παλαιών κειμένων θα σαγηνευτεί από την αρχαία τελετή και θα την αναβιώσει.

Κατά την τελετή η εκκλησία είναι στολισμένη με 2.000 τριαντάφυλλα ενώ για την «κάθοδο» χρησιμοποιούνται περίπου 6 εκατομμύρια ροδοπέταλα. Η χορήγηση γίνεται από τον Δήμο του Giffoni Valle Piana ο οποίος έχει δεσμευτεί να προσφέρει κάθε χρόνο και για πάντα, τις απαραίτητες ποσότητες. Η ρίψη των ροδοπετάλων από το οπαίο γίνεται από ειδική ομάδα της Πυροσβεστικής.
Η είσοδος είναι ελεύθερη για καθολικούς και μη καθολικούς, ντόπιους και τουρίστες. Αρκεί η άφιξη να γίνει κάπως πρόωρα γιατί μετά επικρατεί συνωστισμός και η είσοδος στο Πάνθεον δεν είναι πλέον σίγουρη. Αναμφισβήτητα πρόκειται για ένα πανέμορφο και μαγικό θέαμα, η αίσθηση των πετάλων που πέφτοντας αγγίζουν το πρόσωπο, είναι απερίγραπτη.