Σύμφωνα με τον Βάρρωνα, η Ρώμη ιδρύθηκε στις 21 Απριλίου του 753 π.Χ, την ένατη ημέρα του αιγυπτιακού μήνα Φαρμουθί. Αυτή η ιστορική ημερομηνία για τους Ρωμαίους, γνωστή σαν βαρρώνεια ημερομηνία, καθιερώθηκε από την ρεπουμπλικανική περίοδο και μετά, σαν αφετηρία αρίθμησης του ημερολογίου και υπολογισμού των ετών, χρησιμοποιώντας την έκφραση ad urbe condita (από την ίδρυση της πόλης).

Σύμφωνα με την παράδοση, στις 21 Απριλίου του 753 π.Χ. ο Ρωμύλος θα χαράξει με ένα άροτρο ένα αυλάκι, πάνω στον Παλατινό λόφο, οριοθετώντας έτσι τα σύνορα της πόλης. Δεν μπορούσε βέβαια να φανταστεί πως 2765 χρόνια αργότερα, οι μελλοντικοί συμπολίτες του θα γιόρταζαν ακόμη τα «Ρωμαία» (Romeia), τα γενέθλια της Ρώμης.
Η γιορτή συνέπιπτε κατά την αρχαιότητα με τα Παλίλια, εορτή της θεάς Πάλης και με τα Ludi Saeculares, την εορτή για την ολοκλήρωση του κάθε αιώνα. Να σημειώσουμε πως στην ιστορία της ίδρυσης της πόλης υπάρχει αρκετή δόση αλήθειας, πράγματι ανασκαφές στην συγκεκριμένη τοποθεσία έφεραν στο φώς τεκμήρια ύπαρξης ενός χωριού βοσκών, που ανάγονται στον 7° αιώνα π.Χ.

Τα Ρωμαία ήταν ένας θεσμός που γιορτάζονταν με λαμπρότητα, μέχρι την πτώση της αυτοκρατορίας. Θα παύσουν κατά τον Μεσαίωνα και την περίοδο της παπικής εξουσίας για να αναβιώσουν από τα μέσα του 19ου αιώνα. Κατά την περίοδο του φασισμού, για ευνόητους λόγους, τα γενέθλια της Ρώμης καθιερώθηκαν σαν εθνική εορτή.

Σήμερα εκτός από πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις, η πόλη και προπαντός τα ιστορικά μνημεία και χώροι φωταγωγούνται ιδιαίτερα, γίνονται διάφορα θεάματα και η γιορτή κορυφώνεται με μια παρέλαση συλλόγων ιστορικής αναβίωσης απ’ όλη την Ευρώπη, με ιστορικές ενδυμασίες.

 

Περισσότερες φωτογραφίες