Το Καπιτώλιο, ή πιο σωστά, ο λόφος του Καπιτωλίου (Mons Capitolinus) είναι ένας από τους επτά λόφους της Ρώμης, πάνω στους οποίους ιδρύθηκε η Ρώμη. Είναι ίσως ο σπουδαιότερος λόφος της πόλης γιατί εκεί έχει έδρα η πολιτική διοίκηση της Ρώμης από την εποχή της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας και ειδικά από τον Μεσαίωνα και μετέπειτα. Επίσης, γιατί εκεί βρίσκεται η πλατεία του Καπιτωλίου (piazza del Campidoglio), σχεδιασμένη από τον Μιχαήλ Άγγελο, η οποία φιλοξενεί τα γνωστότατα Μουσεία του Καπιτωλίου (Musei Capitolini) και την ιστορική έδρα του δημαρχείου της πόλης.

Η πρόσβαση στην πλατεία γίνεται από μία κλίμακα που ονομάζεται Cordonata (κορντονάτα), σχεδιασμένη από τον Μιχαήλ Άγγελο. Στην βάση της βρίσκονται δύο αιγυπτιακοί λέοντες ενώ στην κορυφή βρίσκονται τοποθετημένα τα αγάλματα του Κάστορα και Πολυδεύκη.
Φτάνοντας στην πλατεία θα δούμε στο κέντρο της το έφιππο άγαλμα του Μάρκου Αυρήλιου (αντίγραφο), στο βάθος το Παλάτσο Σενατόριο (Palazzo Senatorio), αριστερά μας το Παλάτσο ντέι Κονσερβατόρι (Palazzo dei Conservatori) και τέλος, στα δεξιά, το Παλάτσο Νουόβο (Palazzo Nuovo).

Το έφιππο άγαλμα του Μάρκου Αυρήλιου είναι από επιχρυσωμένο μπρούντζο αλλά πρόκειται για αντίγραφο. Το αυθεντικό φυλάσσεται στα διπλανά Μουσεία Καπιτωλίου. Λέγεται πως το άγαλμα σώθηκε από την καταστροφή της χριστιανικής εκκλησίας γιατί πιστευόταν ότι η μορφή ήταν ο Μέγας Κωνσταντίνος.

Το έφιππο άγαλμα του Μάρκου Αυρήλιου

 

Το Παλάτσο Σενατόριο είναι η ιστορική έδρα του δήμαρχου της πόλης και το γραφείο του που βρίσκεται ακριβώς πάνω από την Ρωμαϊκή Αγορά προσφέρει μια καταπληκτική θέα. Το κτίριο αυτό είναι το μόνο που απέμεινε από την ρωμαϊκή εποχή. Κατά τον δωδέκατο αιώνα έγινε έδρα διοίκησης της μεσαιωνικής πόλης και κατοικία του γερουσιαστή κυβερνήτη. Το 1538 ο πάπας Παύλος Γ’ αποφάσισε την αναρρύθμιση του κτιρίου αναθέτοντας το έργο στον Μιχαήλ Άγγελο. Η είσοδος του κτιρίου κοσμείται από μια διπλή κλίμακα.
Το Παλάτσο ντέι Κονσερβατόρι μαζί με το Παλάτσο Νουόβο φιλοξενούν τα Μουσεία Καπιτωλίου, το αρχαιότερο μουσείο στον κόσμο. Ιδρύθηκε από τον πάπα Σίξτο Δ΄το 1471, φιλοξενώντας μια συλλογή του.
Το Παλάτσο ντέι Κονσερβατόρι (Συντηρητών) πήρε το όνομά του από το γεγονός ότι ήταν ήδη από τον Μεσαίωνα έδρα της εκλεγμένης δικαστικής εξουσίας της πόλης. Αυτοί, μαζί με την Γερουσία, διαχειρίζονταν την αιώνια πόλη. Το κτίριο κατασκευάστηκε στα μέσα του 16ου αιώνα,σχεδιασμένο από τον Μιχαήλ Άγγελο.

 

Palazzo Senatorio

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

 

Πολιτικοί γάμοι

Αν τύχει και περάσετε Κυριακή πρωί από την πλατεία του Καπιτωλίου, τότε μπορείτε να πετύχετε κάποιον πολιτικό γάμο. Οφείλουμε να πούμε πως η location δεν είναι καθόλου άσχημη. Οι γάμοι τελούνται στην λεγόμενη «Κόκκινη Αίθουσα» από αξιωματούχο του Δήμου.

 

Το σχέδιο

To σχέδιο της πλατείας του Καπιτωλίου του Μιχαήλ Άγγελου. Οι λευκές γραμμές τείνουν να δώσουν μια καμπυλότητα στην επίπεδη πλατεία, σαν να βλέπουμε μια σφαίρα από ψηλά. Ο Μιχαήλ Άγγελος ήθελε να δημιουργήσει ένα νοητό νήμα που θα συνέδεε τον Ομφαλό των Δελφών (φώτο) με τον Ομφαλό της Ρώμης, τα δύο κέντρα του κόσμου.