Πηγαίνοντας από την πιάτσα Ναβόνα στο Πάνθεον, στην μέση περίπου της διαδρομής θα βρεθούμε μπροστά στον ναό του Σαν Λουίτζι ντέι Φραντσέζι (San Luigi dei Francesi | Αγίου Λουδοβίκου των Γάλλων).

Πρόκειται για την εθνική εκκλησία των Γάλλων στη Ρώμη, η κατασκευή της οποίας ξεκίνησε το 1518 και ολοκληρώθηκε το 1589 από τον Ντομένικο Φοντάνα και σχεδιάστηκε από τον διάσημο Τζάκομο ντέλα Πόρτα (Giacomo della Porta). Το μεγαλύτερο μέρος του κεφαλαίου που χρειάστηκε για την κατασκευή της εκκλησίας δωρίθηκε από την Κατερίνα των Μεδίκων. Η εκκλησία από κοινού με τις άλλες γαλλικές εκκλησίες της πόλης, διοικείται από έναν εκπρόσωπο που ορίζει ο Γάλλος πρέσβης στην Αγία Έδρα.

Η εκκλησία, από καλλιτεχνική άποψη, είναι μια έξαρση της Γαλλίας, με την εκπροσώπηση αγίων και των μεγαλύτερων ιστορικών μορφών της. Στην πρόσοψη της εκκλησίας βρίσκονται τα αγάλματα του Καρλομάγνου, του Αγίου Λουδοβίκου, της Αγίας Κλοτίλδης και της Αγίας Ιωάννας του Βαλουά.
Η εκκλησία είναι διάσημη σε όλο τον κόσμο γιατί φιλοξενεί τρία αριστουργήματα του Καραβάτζιο. Ειδικά, στο πέμπτο παρεκκλήσι προς τα αριστερά, το παρεκκλήσι Contarelli, βρίσκονται «Η Κλήση του Αγίου Ματθαίου», «Ο Άγιος Ματθαίος και ο Άγγελος» και «Το Μαρτύριο του Αγίου Ματθαίου».

Οι δύο πίνακες στα αριστερά και δεξιά φιλοτεχνήθηκαν το 1600, ενώ δύο χρόνια αργότερα, ο Καραβάτζιο κλήθηκε να φτιάξει και έναν τρίτο, στο κέντρο. Ο κεντρικός πίνακας (Ο ‘Αγιος Ματθαίος και ο Άγγελος) απεικονίζει τον Ευαγγελιστή Ματθαίο, ακριβώς τη στιγμή που ξεκινά να γράφει το Ευαγγέλιό του με την καθοδήγηση ενός αγγέλου.

Οι τρεις πίνακες του Καραβάτζιο

Αξίζει να σημειωθεί πως η πρώτη έκδοση του έργου απορρίφθηκε από τις εκκλησιαστικές αρχές, καθώς ο Ευαγγελιστής έμοιαζε απλοϊκός και αναλφάβητος και παρουσιάζονταν χωρίς αύρα, με γυμνά γόνατα και αγκώνες, με τον άγγελο ουσιαστικά να καθοδηγεί τα μεγάλα και απαίδευτα χέρια του. Προκάλεσε σκάνδαλο επίσης η υπερβολικά εμπιστευτική στάση μεταξύ του αγγέλου και του ευαγγελιστή, καθώς και η παρουσία εβραϊκών χαρακτήρων στο Ευαγγέλιο. Ο πίνακας αυτός, αφού απορρίφθηκε για την προκλητικότητά του, αγοράστηκε από τον Μαρκήσιο Βιντσέντσο Τζουστινιάνι και τελικά κατέληξε στην πόλη του Βερολίνου, όπου και καταστράφηκε κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Σήμερα δεν υπάρχει καμία έγχρωμη αναπαραγωγή του έργου.

[dt_gap height=”10″ /]Η εκκλησία επιλέχθηκε σαν χώρος ταφής εξεχόντων προσώπων της γαλλικής κοινότητας της Ρώμης. Εδώ συναντά κανείς τον τάφο της Πωλίν ντε Μπομόντ, που πέθανε στη Ρώμη από φυματίωση το 1805, και τον οποίο ανήγειρε ο εραστής της, Σατομπριάν. Επίσης υπάρχει ο τάφος του οικονομολόγου Φρεντερίκ Μπαστιά και του Καρδιναλίου ντε Μπερνίς, πρέσβη στη Ρώμη των βασιλέων Λουδοβίκου ΙΕ’ και Λουδοβίκου ΙΣΤ’.

Κάθε Κυριακή πρωί μπορεί κανείς να παρακολουθήσει στην κατάμεστη εκκλησία, την Θεία Λειτουργία στα γαλλικά και να θαυμάσει ένα υπέροχο εκκλησιαστικό όργανο.

Ο ναός βρίσκεται εδώ.

Το εσωτερικό

Το άγαλμα του Καρλομάγνου στην πρόσοψη της εκκλησίας

San Luigi dei Francesi

Καραβάτζιο

Το εκκλησιαστικό όργανο