Η πλατεία Κάμπο ντε Φιόρι (Campo de’ Fiori) βρίσκεται στο κέντρο της Ρώμης, κοντά στην πιάτσα Ναβόνα. Μέχρι τον 15ο αιώνα στην θέση της υπήρχε ένα ανθισμένο λιβαδάκι με κάποια περιβόλια, εξ’ ου και το όνομα. Το 1456, ο Πάπας Κάλλιστος Γ’ έβαλε να λιθοστρώσουν την περιοχή, μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου αναδιοργάνωσης ολόκληρης της συνοικίας.
Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να αναπτυχθεί και να ευημερήσει η περιοχή γύρω από Κάμπο ντε Φιόρι, καθώς μετατράπηκε σε μια ακμάζουσα αγορά για άλογα, που γίνονταν δύο φορές την εβδομάδα.Για αυτό τον λόγο γύρω από την πλατεία χτίστηκαν πολλά ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια και εγκαταστάθηκαν τεχνίτες. Η πλατεία έγινε επίσης κέντρο εμπορικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων.

 

Κάμπο ντε Φιόρι

 

Στο Κάμπο ντε Φιόρι λάβαιναν χώρα δημόσιες θανατικές εκτελέσεις και σωματικές ποινές. Στις 17 Φεβρουαρίου του 1600 εδώ θανατώθηκε δια της πυράς ο φιλόσοφος Τζορντάνο Μπρούνο (Giordano Bruno), δομινικανός μοναχός, ο οποίος είχε κατηγορηθεί για αίρεση.
Από το 1869 στην πλατεία υπάρχει μια γραφική υπαίθρια λαϊκή αγορά ενώ από τις απογευματινές ώρες και μετά ξεκινάει η movida, η νυχτερινή κίνηση της νεολαίας.
Σήμερα, ο Κάμπο ντε Φιόρι είναι ένα από τα αγαπημένα νυχτερινά στέκια, Ιταλών και ξένων, λόγω της παρουσίας πολλών κλαμπ και παμπ. Λόγω κάποιων νυχτερινών επεισοδίων βίας και φασαρίας που έγιναν τα τελευταία χρόνια, η πλατεία φρουρείται συχνά από την αστυνομία κατά τις νυχτερινές ώρες.
Στο Κάμπο ντε Φιόρι γυρίστηκε και η ομώνυμη ταινία με την  Άννα Μανιάνι.
Το Κάμπο ντε Φιόρι είναι η μοναδική πλατεία της Ρώμης όπου δεν βρίσκεται ούτε μια εκκλησία.

 

Πανοραμική άποψη της πλατείας

 

Το άγαλμα του Τζορντάνο Μπρούνο

“Maiori forsan cum timore sententiam in me fertis quam ego accipiam”
«Ίσως τρέμετε περισσότερο εσείς που προφέρετε εναντίον μου αυτή την απόφαση, παρά εγώ που την ακούω».

Το άγαλμα στήθηκε το 1888 ύστερα από πιέσεις και πρωτοβουλίες ειδικά των μασονικών στοών, παρά τις ακόμα έντονες αντιδράσεις της Εκκλησίας και ειδικά του πάπα, που απειλούσε να εγκαταλείψει την Ρώμη και να εγκατασταθεί στην Αυστρία. Η απάντηση της ιταλικής κυβέρνησης στον γραμματέα του πάπα ήταν: «Πείτε στην Αγιότητά Του πως αν φύγει από την Ιταλία δεν θα επιστρέψει ποτέ πια».

Ήταν η εποχή που η κυβέρνηση καθαιρούσε τον Δήμαρχο γιατί τόλμησε να αποστείλει τις πρωτοχρονιάτικες ευχές στον πάπα, ενώ παράλληλα ο πάπας με την βούλα «non expedit» επέβαλε στους πιστούς να μην συμμετάσχουν στην δημόσια ζωή του νέου κράτους. ΟΙ σχέσεις μεταξύ κράτους και Εκκλησίας θα ηαναγίνουν στενές επί Μουσολίνι.

 

Το άγαλμα του Τζορντάνο Μπρούνο, στο σημείο που σαν σήμερα θανατώθηκε δια της πυράς στη Ρώμη, με απόφαση της Ιεράς Εξέτασης το 1600.

 

Το Κάμπο ντε Φιόρι βρίσκεται εδώ.