Στη Ρώμη υπάρχουν αρκετές κρήνες διακοσμημένες με προσωπεία αλλά η πιο γνωστή είναι η φοντάνα ντελ Μασκερόνε (fontana del Mascherone/κρήνη του προσωπείου), που βρίσκεται στην βία Τζούλια (via Giulia). Η κρήνη, αρχικά τοποθετημένη με διαφορετικό τρόπο (και δίχως τον τοίχο πίσω της που είναι μεταγενέστερος), κατασκευάστηκε γύρω στο 1640 από τον Girolamo Rainaldi και χρηματοδοτήθηκε από την οικογένεια Φαρνέζε.
Αποτελείται από μια ρωμαϊκή λεκάνη λουτρών από γρανίτη, τοποθετημένη σε μια κοιλότητα στο επίπεδο του δρόμου, στρωμένη με κομμάτια από χρωματιστό μάρμαρο. Το μαρμάρινο προσωπείο συμβολίζει ένα θεατρικό προσωπείο και είναι ρωμαϊκής εποχής. Στην κορυφή βρίσκεται ένας μεταλλικός κρίνος, σύμβολο της οικογένειας Φαρνέζε.

φοντάνα ντελ Μασκερόνε

Λέγεται πως από το στόμα του προσωπείου δεν έβγαινε πάντα νερό: Το 1720, κατά τον εορτασμό της εκλογής του Μέγα Άρχοντα του Τάγματος της Μάλτας, έγινε μια τρανή γιορτή στην στολισμένη βία Τζούλια, όπου και συμμετείχε όλη η αφρόκρεμα της ρωμαϊκής αριστοκρατίας, με υπέροχες άμαξες και φανταχτερά ρούχα. Προς το βράδυ, από το περίφημο προσωπείο άρχισε να τρέχει άφθονο κρασί και συνέχισε έτσι μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, προς μεγάλη χαρά όλων αυτών που μόλις είχαν μάθει το νέο, είχαν συσσωρευτεί γύρω από την κρήνη.
H κρήνη βρίσκεται εδώ.