Ένας περίπατος στην via della Trinità dei Monti είναι μια μοναδική εμπειρία. Κοιτώντας προς στα δεξιά νομίζει κανείς πως περπατάει στην ύπαιθρο ανάμεσα σε γιγαντιαίες βίλες ενώ από την άλλη πλευρά, στα αριστερά, ξετυλίγεται στα πόδια μας η παλιά πόλη σε όλο της το μεγαλείο. Από τη μια πλευρά το πράσινο, από την άλλη οι τρούλοι μπαρόκ. Η διαδρομή δεν διαρκεί πολύ, η απόσταση είναι μικρότερη από ένα χιλιόμετρο και συνδέει την Trinita dei Monti με την Piazza del Popolo, ή το αντίστροφο. εξαρτάται από που βρισκόμαστε.
Ξεκινώντας από την Piazza Trinita dei Monti θα συναντήσουμε αμέσως μια ταράτσα ενός wine bar με πανοραμική θέα στην πόλη και στην σκαλινάδα, ιδανικό για μια στάση και ένα ποτό.  Συνεχίζοντας τον περίπατο, θα συναντήσουμε ένα αρχιτεκτονικό συγκρότημα, την Villa Medici,που στεγάζει από το 1803 την Académie de France à Rome. Πρόκειται για μια βίλα-μουσείο με κήπους, γλυπτά, εκθέσεις. Πανέμορφη. Απέναντι από την μία της είσοδο, ο δημιουργός της κατασκεύασε μια οκταγωνική κρήνη με μόνη διακόσμηση μια μπάλα κανονιού, απ’όπου αναβλύζει το νερό, εξ’ ου και το όνομά της. Συνεχίζοντας, φτάνουμε στο viale del Belvedere, όπου ένα τμήμα του δρόμου μας οδηγεί στο πάρκο του Pincio, ένα άλσος ενωμένο με την απέραντο άλσος της Villa Borghese. Αξίζει μια ματιά στο πάρκο, γεμάτο δέντρα, φυτά, αγάλματα, μονοπάτια και κρήνες.

Δίπλα στον δρόμο συναντάμε την Casina Valadier, μια αποκλειστική καφετέρια και συνεχίζοντας φτάνουμε στην φυσική ταράτσα του Pincio, όπου μπορούμε να απολαύσουμε την φανταστική θέα της Piazza del Popolo και ενός μεγάλου μέρους της παλιάς πόλης. Μια μικρή ευχάριστη κατηφόρα θα μας φέρει στον προορισμό μας, την Piazza del Popolo.
Φτάνοντας εκεί συνιστούμε θερμά μια επίσκεψη στο ναό της Santa Maria del Popolo.
Καθ’ όλη την διάρκεια της διαδρομής, ειδικά από πρωί,θα συναντήσουμε πολλούς λάτρεις του jogging ή της ποδηλασίας. Σίγουρα πρόκειται για μια από τις πιο όμορφες διαδρομές στην Ρώμη, με μια μοναδική ιδιαιτερότητα, ειδικά ένα ηλιόλουστο πρωινό. Πραγματικά ένα must.
  Στον χάρτη σημειώνεται η διαδρομή (1 χλμ) και τα σημεία ενδιαφέροντος.
* * *