Η παράδοση των ανθοδιακοσμήσεων γεννήθηκε στη Ρώμη κατά το πρώτο ήμισυ του δέκατου έβδομου αιώνα, ως έκφραση της λεγόμενης «γιορτής μπαρόκ». Πιστεύεται ότι η παράδοση της δημιουργίας εικόνων με την χρήση λουλουδιών γεννήθηκε στη Βασιλική του Βατικανού το 1625, όταν κατά την εορτή των πολιούχων αγίων, πρωτοεμφανίστηκαν τα πρώτα έργα από άνθη και μέρη αυτών, που μιμούνταν αντίστοιχα έργα μωσαϊκού.

Η μπαρόκ παράδοση των ανθοστρώσεων (infiorate)  θα μεταδοθεί και θα πιάσει ρίζες στις κωμοπόλεις των Castelli Romani, μια λοφώδης περιοχή στα νότια περίπου της πόλης, μάλλον λόγω  των στενών δεσμών που είχαν με τον Μπερνίνι, κύριο δημιουργό των εορτών μπαρόκ.

Ενώ στην Ρώμη το έθιμο των  ανθοστρώσεων θα εξαφανιστεί στο τέλος του δέκατου έβδομου αιώνα, στα Castelli Romani θα συνεχιστεί με κάποιες διακοπές μέχρι τις μέρες μας, ειδικά στο Τζεντσάνο (Genzano),  μια κωμόπολη στα περίχωρα της  Ρώμης, 20 χλμ περίπου από τη πόλη.

Η πρώτη ανθόστρωση εκεί χρονολογείται από το 1778  και συμπίπτει με την εορτή του Corpus Christi (εορτή της Αγίας Δωρεάς – δεύτερη Κυριακή μετά την Πεντηκοστή), όταν ο τότε επίσκοπος παρακάλεσε τους κατοίκους να ανθοστολίσουν με δικά τους έξοδα, το κομμάτι του δρόμου μπροστά από τα σπίτια τους, από τον οποίο θα περνούσε η λιτανεία.

Από το  1875 η infiorata πραγματοποιείται στην οδό Italo Belardi, τον δρόμο που συνδέει την κεντρική πλατεία της πόλης με την εκκλησία της Santa Maria della Cima. Ο δρόμος καλύπτεται πλήρως από ένα λουλουδένιο πολύχρωμο χαλί, το οποίο καλύπτει μια έκταση περίπου 1900 τ.μ. και συνήθως αποτελείται από δεκατρία έργα. Κάθε ομάδα που συμμετέχει αναλαμβάνει να διακοσμήσει έναν χώρο  14 Χ 7 μ. και τα θέματα, που επιλέγονται από μια ειδική επιτροπή που προεδρεύει επίσης την οργάνωση της εκδήλωσης, προέρχονται είτε από την θρησκευτική ή πολιτική θεματολογία, είτε είναι αντίγραφα διάσημων έργων τέχνης, ή γεωμετρικά μοτίβα. Για την διακόσμηση των δεκατριών πινάκων της “Infiorata di Genzano” απαιτούνται περίπου 500 τόνοι πετάλων ή μέρη λουλουδιών και φυτών.

MAP