Η γέφυρα Πόντε Σίστο (Ponte Sisto) χτίστηκε από τον πάπα Σίξτο Δ’ μεταξύ του 1473 και του 1479, για να διευκολύνει την διάβαση του Τίβερη, στη θέση μιας αρχαίας ρωμαϊκής γέφυρας. Συνδέει το κέντρο της πόλης με την συνοικία Τραστέβερε (Trastevere). Έχει μήκος 108 μέτρα και πλάτος 11 μέτρα.

Ο ponte Sisto είναι φτιαγμένος από τραβερτίνη, έχει 4 καμάρες με μια μεγάλη οπή στο κέντρο, που οι κάτοικοι αποκαλούσαν «ματάρα» και που λειτουργούσε σαν υδρόμετρο: Όταν το νερό έφτανε στο ύψος του και περνούσε μέσα από αυτό, υπήρχε σοβαρός κίνδυνος για πλημμύρες.

Η γέφυρα χτίστηκε πάνω στα ερείπια μιας αρχαίας ρωμαϊκής γέφυρας, του pons Aurelius , η οποία χρονολογείται από το 215 μ.Χ., την εποχή του αυτοκράτορα Μάρκου Αυρηλίου Σεβήρου, ο οποίος είχε θελήσει να ενώσει τις δύο όχθες. Λέγεται πως από εκεί πέταξαν στο ποτάμι τους πρώτους χριστιανούς μάρτυρες.

Το 1475, κατά το ιωβηλαίο έτος, ο Πάπας Σίξτος Δ’ ανέθεσε στον Baccio Pontelli την ανοικοδόμηση της παλιάς γέφυρας, για αυτό το λόγο ο Ponte Sisto πήρε το όνομά του από το όνομα του πάπα.
Το 1599 η γέφυρα αποκαταστάθηκε από τον Κλημέντιο Η’, ο οποίος ανακαίνισε το δάπεδο και τα στηθαία. Μια άλλη αποκατάσταση έγινε το 1880, όπου τα έργα θα μεταβάλουν ριζικά την εμφάνιση, με την τοποθέτηση σιδερένιων κιγκλιδωμάτων.

Ευτυχώς, η αποκατάσταση που πραγματοποιήθηκε για το Ιωβηλαίο Έτος του 2000 στη Ρώμη ξανάδωσε στην γέφυρα την αρχική όψη του 15ου αιώνα. Σήμερα η γέφυρα είναι ανοιχτή μόνο για πεζούς και ποδηλάτες.

Ponte Sisto βρίσκεται εδώ.