Πολλοί δεν την γνωρίζουν, ακόμη πιο πολλοί δεν την έχουν δει ποτέ. Αλλά εκτός από τα γνωστά αξιοθέατα σαν το Κολοσσαίο, την Φοντάνα ντι Τρέβι και τα άλλα που λίγο ή πολύ όλοι γνωρίζουν, κατά την διάρκεια μιας επίσκεψης στην Ρώμη ίσως αξίζει να αφιερώσει κανείς λίγο χρόνο για έναν περίπατο στην συνοικία Κοπεντέ.

συνοικία Κοπεντέ

Η piazza Mincio με την «κρήνη των βατράχων», καρδιά της συνοικίας.

Αν και ονομάζεται «συνοικία» (quartiere Coppedè), ουσιαστικά είναι μικρότερη, αποτελείται από περίπου 40 κτίρια, άλλα μεγαλύτερα σε μέγεθος μεγάρου, άλλα μικρότερα ή ανεξάρτητες βίλες. Κατασκευάστηκε από τον Τζίνο Κοπεντέ, Ιταλό αρχιτέκτονα, γλύπτη και διακοσμητή, μεταξύ του 1913 και 1927, με μια διακοπή κατά τον Α΄Π.Π.
Η νέα για την εποχή συνοικία της Ρώμης, είχε σκοπό να φιλοξενήσει κτίρια που προορίζονταν για την μεσαία και ανώτερη τάξη αλλά μετά τον πόλεμο, λόγω των μεταβολών των οικονομικών συνθηκών, αποφασίστηκε να δοθεί προτεραιότητα σε έναν τύπο οικιών ακόμη πιο κομψών, πιο αποκλειστικών και αντιπροσωπευτικών. Η συνοικία Κοπεντέ στάθηκε ένας από τους πιο πετυχημένους αρχιτεκτονικούς πειραματισμούς των αρχών του 20ου αιώνα, όχι μόνο στην Ρώμη αλλά και σε ολόκληρη την Ιταλία.
Εδώ αναμιγνύονται με τέλειο τρόπο η Αρτ Νουβό με το νεογοτθικό στυλ, ο νεομανιερισμός με το νεομπαρόκ και τον μοντερνισμό, δημιουργώντας ένα τέλειο δείγμα εκλεκτισμού. Τα πάντα φαίνονται να έχουν σχεδιαστεί με βάση την αναζήτηση του εξεζητημένου και της φινέτσας, ώστε να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις της ανώτερης τάξης, στην οποία ανήκαν οι μελλοντικοί πελάτες.

συνοικία Κοπεντέ

Η βίλα των νεραϊδών

Τριγυρίζοντας στην συνοικία Κοπεντέ θα βρεθούμε στο εσωτερικό ενός διαφορετικού κόσμου, μακρυά από το χάος των γύρω δρόμων. Ένας κόσμος φτιαγμένος από αψίδες, στήλες, στοές, μπαλκόνια διακοσμημένα με φιγούρες και αγάλματα.

Τα κτίρια και οι βίλες είναι εμπνευσμένα από κάστρα και πύργους, τα μοτίβα προέρχονται από την ελληνική μυθολογία, την Αναγέννηση και τον Μεσαίωνα αλλά και από παραμύθια, με νεράιδες και ιππότες, τα τρομερά προσωπεία από την ασσηρο-βαβυλωνιακή τεχνοτροπία.Είναι αδύνατον να απαριθμηθούν όλες τις λεπτομέρειες και οι διακοσμήσεις της συνοικίας. Μάλλον πρέπει κανείς να οπλιστεί με υπομονή και ίσως και με ένα ζευγάρι κιάλια και να εξερευνήσει κάθε γωνιά του Κοπεντέ. Η ατμόσφαιρα είναι αρκετά ιδιαίτερη, μοιάζει με σκηνικό και δεν είναι τυχαίο πως εδώ γυρίστηκαν διάφορες ταινίες, συμπεριλαμβανομένων δύο θρίλερ του Ντάριο Αρτζέντο.

συνοικία Κοπεντέ

Η αψίδα ανάμεσα από τα «μέγαρα των πρεσβευτών» που οδηγεί στο εσωτερικό της συνοικίας.

Η συνοικία Κοπεντέ βρίσκεται εδώ.