Ο Βοτανικός Κήπος της Ρώμης βρίσκεται δίπλα στο Τραστέβερε και στις πλαγιές του Τζανίκολο, στο χώρο του πάρκου της Βίλα Κορσίνι, πρώην κατοικία της Χριστίνας της Σουηδίας. Ο Κήπος ανήκει στο Τμήμα Περιβαλλοντικής Βιολογίας, του Πανεπιστημίου της Ρώμης «La Sapienza».
Βρισκόμενος σε αυτή την ειδυλλιακή τοποθεσία, ο Βοτανικός Κήπος προσφέρει στους επισκέπτες μια ευκαιρία χαλάρωσης και απόλαυσης. Για αυτό τον λόγο, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός πως τον επισκέπτεται και ένας σημαντικός αριθμός επισκεπτών αλλά και τουριστών, όχι μόνο για εκπαιδευτικούς και επιστημονικούς λόγους, αλλά και για να απολαύσουν ένα περίπατο σε μια πράσινη όαση στο κέντρο της πόλης, σε ένα από τα πιο υποβλητικά σημεια της Ρώμης.

Ο πρόγονος του Βοτανικού Κήπου της Ρώμης ήταν ο Simpliciarius Pontificius Vaticanus, ο παπικός κήπος στο Βατικανό όπου καλλιεργούνταν φαρμακευτικά φυτά και που ανάγεται στην εποχή του πάπα Νικολάου Γ’ (1277-1280). Τότε ήταν που δημιουργήθηκε ένας οπωρώνας, αρχή της μακράς σειράς των κήπων του Βατικανού, στο εσωτερικό των οποίων αναπτύχθηκε ο Βοτανικός Κήπος.

Θέα στην Ρώμη ανάμεσα από τα μπαμπού

Θέα στην Ρώμη ανάμεσα από τα μπαμπού

 

Ο πρώτος πραγματικός βοτανικός κήπος της Ρώμης δημιουργήθηκε τον 16° αιώνα από τον Αλέξανδρο ΙΣΤ’, ενώ αργότερα αναδιοργανώθηκε από τον Πίο Δ’, ο οποίος τοποθέτησε και ένα φύλακα που τελούσε και χρέη ξεναγού. Μετά από μια περίοδο εγκατάλειψης, ο Αλέξανδρος Ζ΄ θα τον μετατρέψει σε έναν από τους κορυφαίους βοτανικούς κήπους στην Ευρώπη.
Αν και η πρώτη έδρα Βοτανικής είχε ιδρυθεί στη Ρώμη ήδη από το 1513, αν και σπουδαστές και εκπαιδευτικοί μπορούσαν να μελετήσουν στον βοτανικό κήπο του Βατικανού, αυτός εξακολουθούσε να παραμένει αποκλειστικά ιδιωτικός. Ο διευθυντής αυτού του κήπου του Βατικανού (1601-1629), Giovanni Faber,  ήταν ο πρώτος που ονόμασε τό σχετική επιστήμη «Βοτανική».
Το 1660 ο πάπας θα δωρήσει έναν χώρο για την δημιουργία ενός νέου βοτανικού κήπου για το πανεπιστήμιο και αφού και αυτός με την σειρά του μεταφερθεί αλλού άλλες δύο φορές, θα εγκατασταθεί οριστικά στην θέση που βρίσκεται σήμερα, όταν το 1886 το ιταλικό κράτος θα αγοράσει τον κήπο της άλλοτε βίλας.

Ο Βοτανικός Κήπος της Ρώμης έχει σήμερα μια έκταση 120 στρεμμάτων, σε μια προστατευμένη θέση στην πλαγιά του Τζανίκολο. Φιλοξενεί πάνω από 3.000 είδη φυτών και δέχεται περίπου 100.000 επισκέψεις τον χρόνο. Τα κυριότερα αξιοθέατα είναι οι φοίνικες, τα άλση από μπαμπού, η μικρή κοιλάδα με τις φτέρες, ο ροδώνας, ο ιαπωνικός κήπος. Προς την κορυφή της πλαγιάς υπάρχει το μεσογειακό δάσος αείφυλλων με βελανιδιές και πλατάνια 350-400 ετών. Από εδώ μπορεί κανείς να απολαύσει μια πανοραμική θέα της πόλης. Υπάρχουν επίσης θερμοκήπια, υδρόβια φυτά, τροπικά φυτά και μια συλλογή φαρμακευτικών φυτών.

Ενημερωτικό φυλλάδιο με χάρτη

Ο Βοτανικός Κήπος της Ρώμης βρίσκεται εδώ.