H Πύλη του Αγίου Σεβαστιανού είναι μια από τις μεγαλύτερες και πιο σημαντικές πύλες της Ρώμης. Βρίσκεται στην αρχαία Αππία Οδό και αποτελούσε μία από τις εισόδους της πόλης από τα Αυρηλιανά τείχη. Το όνομα προέρχεται από τις ομώνυμες κατακόμβες που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση.
Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, αν και ελάχιστα γνωστή, είναι η μορφή που βρίσκεται στη δεξιά παραστάδα της πύλης και απεικονίζει τον Αρχάγγελο Μιχαήλ να σκοτώνει ένα δράκο. Δίπλα στην εικόνα  βρίσκεται  μια επιγραφή με γοτθικούς χαρακτήρες σε μεσαιωνικά λατινικά, που αφηγείται τη μάχη που έλαβε χώρα στις 29 Σεπτέμβρη 1327 (ανήμερα της γιορτής του Αρχάγγελου Μιχαήλ), όταν Ρωμαίοι Γιβελλίνι απέκρουσαν επίθεση του στρατού των Γουέλφων του Ροβέρτου των Ανζού.

Η επιγραφή λέει:

“Anno Domini MCCC/XXVI, indictione XI, mense septembris, die penultima, in festo sancti Michaelis, intravit Gens foresteria in urbe et fuit debellata a populo Romano, existente Iacobo de Pontianis Capite regionis.”

«Το σωτήριον έτος 1327, ινδικτιώνα ΧΙ, Σεπτέμβριο, προτελευταία ημέρα, εορτή του Αγίου Μιχαήλ, εισήλθαν ξένοι άνθρωποι στην πόλη και νικήθηκαν από το ρωμαϊκό λαό, έχοντας τον Ιάκωβο ντε Ποντσιάνο αρχηγό της συνοικίας»

Πύλη του Αγίου Σεβαστιανού

Αρχάγγελος Μιχαήλ