Σε αυτή την διαδρομή περιλαμβάνονται δύο “must” της Ρώμης, δύο μέρη που είναι αδύνατον να μην επισκεφθεί κανείς αν βρεθεί στην Ρώμη. Πρόκειται για το συγκρότημα Ρωμαϊκή Αγορά+Παλατινός Λόφος και Κολοσσαίο. Να πούμε αμέσως πως για την επίσκεψη αυτών των χώρων ισχύει ένα ενιαίο εισιτήριο, το οποίο διαρκεί δύο ημέρες. Αυτό γιατί η συνολική διαδρομή είναι αξιοσημείωτη και αρκετά κουραστική, ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Καταναλώνεται αρκετός χρόνος, ειδικά με τις διάφορες ενδιάμεσες στάσεις. Για αυτόν το λόγο η διαδρομή του Κολοσσαίου έχει σημειωθεί με διαφορετικό χρώμα, ώστε να γίνει την επόμενη ημέρα. [Σε αυτή την περίπτωση αξίζει μια επίσκεψη στο Ludus Magnus, το γυμναστήριο των μονομάχων και λίγο παραπέρα στην πανέμορφη βασιλική του Αγίου Κλήμη].
Η συμβουλή είναι να γίνει η αγορά των εισιτηρίων και η είσοδος στον χώρο, στο σημείο που αναγράφεται στον χάρτη για την αποφυγή ουρών. Ειδικά νωρίς το πρωί δεν υπάρχει ουρά, τουλάχιστον όσον αφορά την Ρωμαϊκή Αγορά. Για το Κολοσσαίο η ουρά για την είσοδο είναι αναπόφευκτη. Η επίσκεψη πρέπει να αρχίσει νωρίς το πρωί (το καλοκαίρι ο τόπος κυριολεκτικά βράζει) και να τελειώσει κατά το μεσημεράκι, όπου στον χάρτη έχει σημειωθεί και η τελευταία στάση στο κοντινό γκέτο, αν κάποιος θέλει να συνδυάσει και ένα πιάτο παραδοσιακής κουζίνας.
Τέλος, ο περίπατος περιλαμβάνει και μια επίσκεψη στον λόφο και την πλατεία του Καπιτωλίου, έδρα των ομώνυμων μουσείων και στην βασιλική της Σάντα Μαρία ιν Αρακοέλι.